Pinot noir, czyli czerwone francuskie grono. Poznaj najważniejsze informacje o tym winie

pinot noir

Pinot noir to szczep winorośli a zarazem rodzaj win, który wywodzi się z Francji. Czym się charakteryzuje? Z jakim smakiem i aromatem zetkniesz się w przypadku spotkania z tym trunkiem? Przekonaj się!

Pinot noir to, jak to bywa w świecie winiarskim, zarówno określenie konkretnej odmiany winorośli, jak i nazwa rodzaju produkowanych z niej win. Przekonaj się, jakie są podstawowe wyznaczniki tej odmiany i sprawdź, jak można scharakteryzować się powstały z niej trunek. Dowiedz się, czego można się spodziewać po walorach smakowych pinot noir.

Ogólna charakterystyka szczepu i wina – uprawy

Warto zauważyć, że są to grona nieco większe niż odmiana syrah, a zarazem mniejsze od niezwykle popularnego we Francji cabernet sauvignon. Drobne grona pinot noir w swej istocie podobne są w pewnym stopniu do szyszek.

Szczep ten nie cieszy się opinią łatwego w uprawie. Aby powołać do życia te grona, należy zapewnić im odpowiednie warunki. Owoce pinot noir są z natury dość delikatne. Mogą zaszkodzić im rozmaite wirusy, a także pleśń. Co więcej, winorośle te nie reagują dobrze na wysokie temperatury. Takie warunki pogodowe mogą wydatnie zaszkodzić uprawom.

Walory smakowe i aromatyczne wina

Gdy jednak winiarzowi uda się stworzyć właściwą przestrzeń do wzrostu pinot noir, otrzyma czerwone wino o bogatym wyjątkowym smaku. Jednak nie będzie to posmak ciężki, lecz charakterystyczny delikatny bukiet. Młode wino kojarzy się ze smakiem:

  • czerwonej porzeczki;
  • wiśni;
  • maliny, a nawet truskawki.

Z kolei gdy pinot ulegnie procesowi starzenia (do którego nadaje się całkiem nieźle), uwidocznią się w nim inne nuty. Może się wśród nich pojawić cedr, dąb czy cygaro, ale także aromat i smak kojarzący się z kokosem czy wanilią. Co ciekawe, z omawianego szczepu może powstać także wino różowe, a nawet białe, jednak są to przypadki o wiele rzadsze.

Gdzie uprawia się pinot noir? Francja

Wino to przede wszystkim produkowane jest we Francji. To wszak ojczyzna omawianego szczepu. Jego uprawy można napotkać w Burgundii, Alzacji czy Szampanii. W Burgundii szczep ma bardzo długą tradycję, sięgającą jeszcze czasów średniowiecza. Pod koniec XIV wieku burgundzki książę Filip II Śmiały wydał edykt, na mocy którego na terenie księstwa nie można było uprawiać innych szczepów. Tym samym pinot noir stało się w tamtym regionie uprawą dominującą. Obecnie winnice, w których uprawiany jest ten szczep, mają ponad 10 tys. hektarów. To ponad jedna trzecia całej powierzchni plantacji w Burgundii.

Pinot noir w Alzacji i Szampanii

Z kolei Alzacja to region, w którym dominacja omawianej odmiany jest jeszcze większa. Pinot noir to bowiem jedyny uprawiany czerwony szczep w tym regionie. Produkuje się tam ponad sto tysięcy hektolitrów wina rocznie. Szampania zaś to miejsce, w którym omawiany szczep wykorzystuje się do produkcji win musujących. W owych winach szampańskich wykorzystywane są także szczepy pinot meunier i chardonnay. Powierzchnia uprawy interesującej nas tu odmiany w Szampanii nie jest mała i przekracza 12 tys. hektarów.

Nie tylko Francja! Inne miejsca występowania szczepu

Winnice francuskie to nie wszystko. Pinot noir spotkać można u winiarzy z różnych zakątków Starego Kontynentu. Uprawy i produkcje znajdują się w Portugalii, Hiszpanii czy we Włoszech, a także w krajach, których być może byś o uprawę tej winorośli nie podejrzewał. Zaliczają się do nich choćby Szwajcaria, Niemcy czy Austria, ale także kraje Europy Środowej i Wschodniej. Szczep ten odnaleźć można bowiem także w Czechach, na Węgrzech, a nawet w Mołdawii.

Pinot noir na świecie

Pinot noir pojawia się także poza granicami Europy. Grona te zdobią winnice australijskie, nowozelandzkie, kanadyjskie czy amerykańskie. Odmiana uprawiana jest też w Republice Południowej Afryki, a nawet w Chile. Jak więc widzisz, wbrew pozorom przedstawiany przez nas szczep jest popularny także daleko poza granicami swego macierzystego kraju.

Pinot noir – ciekawostki

Na koniec warto jeszcze przywołać interesujące informacje związane z omawianym tu szczepem i winem.

  1. Jest to jedna z odmian, którą uprawia się najdłużej na kontynencie europejskim. Pierwsze ślady uprawy pinot pochodzą bowiem sprzed przeszło dwóch tysięcy lat.
  2. Według ustaleń naukowców z Austrii pinot noir może być odmianą, która powstała w wyniku skrzyżowania dwóch innych szczepów – traminera i pinot meunier. Wskazywać na to może fakt, że pinot meunier jest niemal identyczny pod względem genetycznym jak opisywana tu odmiana.

Hipoteza ta nie znalazła jednak uznania wśród ogółu społeczności naukowej.

Pinot noir – podsumowanie

Jak widać, pinot noir to ważny szczep dla historii zarówno francuskiego, jak i europejskiego winiarstwa. Powstałe z niego wina czerwone to bogate w smaku czerwone trunki. Warto poznać bliżej tę odmianę i cieszyć się jej unikatową oryginalną charakterystyką. Sauvignon blanc, chardonnay i pinot noir to prawdziwe winiarskie klejnoty Francji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
wino do sushi

Wino do sushi – jakie wino pasuje do tej japońskiej potrawy? Dlaczego dobór wina do sushi ma znaczenie?

Następny artykuł
Jakie wino do jakich potraw

Jakie wino do jakich potraw? Dowiedz się, jak łączyć wino z jedzeniem!

Zobacz też