Jakie wino do jakich potraw? Dowiedz się, jak łączyć wino z jedzeniem!

Jakie wino do jakich potraw

Jakie wino do jakich potraw? Przekonaj się, jak efektywnie łączyć wino z jedzeniem. Zobacz, co zrobić, by jeszcze bardziej wzbogacać smak różnych dań.

Wino to jeden z najbardziej popularnych trunków. Jego walory smakowe same w sobie są powszechnie znane i cenione. Tym bardziej można je uwypuklić, gdy połączy się właściwy posiłek z właściwym typem wina. Jak to zrobić? Oto kilka najważniejszych i najbardziej podstawowych reguł dotyczących tego, jakie wino do jakich potraw przystawiać. Skorzystaj z nich i ciesz się znakomitym smakiem win i jedzenia! Dowiedz się, jak dobierać wino do potraw. Serwuj kieliszki aromatycznego trunku i uracz swoich gości.

Jakie wino do jakich potraw? Czerwone wino to czerwone mięso

Najbardziej ogólna i fundamentalna zasada dotycząca łączenia wina z jedzeniem głosi, że wina delikatne powinno się przystawiać do delikatnych dań. Z kolei te o bardziej wyrazistym i pełnym smaku lepiej pasują do dań cięższych. W związku z tym czerwone mięso takie jak wołowina, wieprzowina, cielęcina, czy na przykład baranina będzie lepiej korespondować właśnie z czerwonym winem. Analogiczna zasada dotyczy wszelkich dań opartych na tych mięsach, a także dań opartych na mocnych sosach, w tym pomidorowych, czy grzybowych. W tych przypadkach dobrze sprawdzą się wina takie jak Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, czy Merlot. Oczywiście każda potrawa ma swój własny unikalny charakter i wymaga nieco innego typu wina.

Jakie wino do jakich potraw? Drób

W przypadku chudego białego mięsa, jakim jest drób, czerwone wino nie będzie dobrym pomysłem. Zbytnio zdominuje ono smak mięsa. Jeżeli przygotowujesz danie z kurczaka, indyka lub innego typu drobiu, zdecydowanie warto zdecydować się na wino białe. Dobrym wyborem w przypadku dań z kurczaka będą wina półwytrawne oraz wytrawne. Ich owocowy rześki smak będzie dobrze korespondować z charakterem tego typu mięs. Warto pomyśleć o winach takich jak Riesling czy Sauvignon Blanc. Takie białe wina można też podawać do makaronu, owoców morza, czy lekkich serów. Smak i aromat lekkich win będzie pasować także do risotto. Do wymienionych dań z drobiu możesz wypróbować też wytrawne wina różowe lub wino musujące. Sprawdzą się nieźle!

Ciasta i desery. Jakie podawać wina?

Ostatnia główna kategoria dań, o której należy wspomnieć, to rozmaite słodkości. O ile w przypadku mięsnych dań głównych warto postawić na wina wytrawne i półwytrawne, o tyle w przypadku deserów sprawa wygląda zgoła inaczej. Jak nietrudno się domyślić, do słodkich dań podaje się wino słodkie lub półsłodkie (białe lub czerwone). Można postawić także na półsłodkie. Warto też pamiętać, że ciasta i desery oparte na czekoladzie będą lepiej współgrać z winami czerwonymi. Te oparte na śmietanie warto zestawić z kolei z winami białymi. Różne wina pasują do różnych deserów.

Jak dobrać wino do posiłku. Podsumowanie

Jak widzisz, każda potrawa ma inny charakter i wymaga innego rodzaju wina. Teraz już wiesz, jakie wino do obiadu będzie najlepsze i jakie wino wybrać. Jeżeli odpowiednio dobierzesz określony trunek do danego dania, wzmocnisz i pogłębisz jego smak. Pamiętaj też, by schłodzić butelkę, zanim podasz wino do obiadu. Powyższe wskazówki dotyczące tego, jakie wino do jakich potraw dobrać, to oczywiście jedynie najbardziej ogólne wytyczne. Dobór wina do posiłku to wiele różnorodnych aspektów. Warto poznać je bardziej szczegółowo w każdym konkretnym przypadku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
pinot noir

Pinot noir, czyli czerwone francuskie grono. Poznaj najważniejsze informacje o tym winie

Następny artykuł
wino z aronii

Przepis na domowe wino z aronii – jak zrobić wino aroniowe? Jakie są właściwości prozdrowotne tego trunku?

Zobacz też