Jakie wino do wołowiny? Zobacz, jak urozmaicić smak swojego dania!

Jakie wino do wołowiny

Jakie wino do wołowiny? Poznaj najważniejsze zasady dotyczące łączenia tego mięsa z winem. Dowiedz się, co zrobić, by twój obiad smakował jeszcze lepiej!

Mięso wołowe jest pełne smaku i wyjątkowego aromatu. Przysmażone w odpowiedni sposób może dostarczyć niepowtarzalnych doświadczeń smakowych. Mogą być tym większe, jeżeli wzbogacisz swój posiłek o właściwy trunek. Jakie wino do wołowiny warto wybrać? Oto podstawowe reguły doboru win do steka z sosem i nie tylko.

Jakie wino do wołowiny? Podstawowe zasady

Na początek warto wskazać ogólną zasadę dotyczącą łączenia wina z różnymi potrawami. Głosi ona, że produkty i dania delikatniejsze powinny być łączone z winem białym. Z kolei czerwone wino powinno być łączone z potrawami bardziej wyrazistymi w smaku, tak aby smak potrawy nie dominował nad walorami trunku. W związku z tym do wina czerwonego będą lepiej pasować mięsa czerwone. Co za tym idzie, wołowinę powinieneś łączyć właśnie z tym rodzajem wina. Wina różowe czy białe, nawet jeśli świetne, podawane do wołowiny będą zbyt lekkie. Ten rodzaj mięsa potrzebuje mocnego podkreślenia i wymaga zazwyczaj pełnego trunku.

Jakie wino do wołowiny? Wytrawność wina

Kolejną kwestią jest wytrawność trunku. Wołowina to z zasady mięso, które jest nie tylko ciężkie w smaku, ale także słone. W związku z tym zapomnij o łączeniu go z winem słodkim. Takie połączenie nie zda egzaminu i tyle. Słodycz wina tego typu będzie kłócić się z charakterem mięsiwa. Nie będzie właściwie podkreślać jego smaku i zachęcać do konsumpcji. Dobrym wyborem będzie wino półwytrawne lub wytrawne. To właśnie po takie trunki powinieneś sięgać w przypadku omawianego rodzaju mięsa. Wybór jest więc w tym przypadku łatwy.

Jakie wino do wołowiny? Moc smaku wina i moc smaku mięsa

Jak już można było się zorientować po powyższych rozróżnieniach, smak wina powinien korespondować ze smakiem wołowiny. W związku z tym należy zadbać o to, by nasycony smakiem kawałek mięsa znalazł godne towarzystwo w odpowiednim alkoholu. Jeżeli przygotowujesz wołowinę mocną w smaku i tłustą, na przykład antrykot, dobierz do niej aromatyczne i pełne w smaku wino takie jak np. Cabernet Sauvignon. Jeżeli jednak przygotowujesz mięso bardziej delikatne, na przykład filet mignon, możesz pomyśleć o winach takich jak Pinot Noir czy Malbec.

Jakie wino do wołowiny? Podsumowanie

Wiesz już, jakie wino do mięsa wołowego jest najlepsze. Wino, które podasz do wołowiny, powinno uzupełniać smak potrawy. Nie może go zakłócać. Nie powinno być ani zbyt delikatne, ani zbyt mocne. Taniny obecne w wytrawnym bądź półwytrawnym winie czerwonym sprawią, że wołowy smak będzie jeszcze lepszy. Kieruj się powyższymi wskazówkami, a z pewnością poprawisz jakość swojej kolacji. Pamiętaj też, że choć mamy pewne zasady dotyczące pairingu, ostatecznie wybór powinien zależeć od twego podniebienia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jakie wino do ryby na Wigilię

Jakie wino do ryby na Wigilię? Przekonaj się, które wino pasuje najlepiej do ryb

Następny artykuł
Jakie wino do wieprzowiny

Jakie wino do wieprzowiny? Przekonaj się, co warto połączyć z tym mięsem!

Zobacz też