Jakie wino do kolacji wigilijnej? Sprawdź, co warto wybrać!

Jakie wino do kolacji wigilijnej

Jakie wino do kolacji wigilijnej? Przekonaj się, jakie wina sprawdzą się najlepiej przy świątecznym stole. Poznaj kluczowe zasady łączenia wina z wigilijnymi potrawami.

Wigilijny czas to chwila, gdy rodzina zasiada razem przy stole, by cieszyć się swoim towarzystwem, ale także znakomitymi potrawami. Niejednokrotnie potrawom tym towarzyszą pyszne trunki. Jak jednak dobrać ten właściwy? Przekonaj się, jak umiejętnie połączyć dania wigilijne z winem. Dowiedz się, jakie wino do kolacji wigilijnej będzie najlepsze.

Jakie wino do kolacji wigilijnej? Ogólne zasady

Mówiąc o łączeniu wina z daniami na Wigilii, warto pamiętać o nadrzędnych zasadach dotyczących łączenia wina i różnej maści mięs. Zasada fundamentalna mówi, że wino białe najlepiej pasuje do drobiu, ryb i owoców morza. Z kolei wino czerwone najlepiej będzie się komponować z daniami z mięsa czerwonego, na przykład z wołowiny, wieprzowiny, czy baraniny. Będzie także pasować choćby do jagnięciny lub grzybów (a także pierogów z kapustą z grzybami). W przypadku Wigilii tym samym na stole będzie królować raczej wino białe, jako że na polskim świątecznym stole dominują ryby.

Wino i ryby. Białe wino czy czerwone?

Jakie tym samym wino w przypadku ryb sprawdzi się najlepiej? Warto stawiać na trunki, które odznaczają się z jednej strony wyrazistym aromatem, a z drugiej strony lekkością. Przykładem takich właśnie win mogą być hiszpańskie Albarino, liczne wina greckie, Vinho Verde z Portugalii, czy klasyczne Sauvignon Blanc. Niezłą opcją będzie także Riesling. Wino czerwone w przypadku ryb wigilijnych raczej się nie sprawdzi. Wino takie jak tokaj czy Pinot Noir będzie zbyt mocno dominować. Karp czy śledź nie będą dobrze pasować do tego rodzaju alkoholu. To, jakie wino do ryby na Wigilię dobierzesz, warto więc przemyśleć.

Jakie wino do kolacji wigilijnej? Wino do deseru

A co w przypadku zakończenia posiłku wigilijnego? Czyli mówiąc krótko, deseru? Tutaj sprawa wygląda zgoła inaczej niż w przypadku ryb. Dania rybne wymagają win rześkich, kwaskowych, najlepiej wytrawnych lub półwytrawnych. Z kolei świąteczne ciasta takie jak makowiec czy piernik to zupełnie inna gama smakowa. Tu kwasowość typowa na przykład dla półwytrawnego Chardonnay nie będzie potrzebna. Są to dania słodkie i niekiedy całkiem tłuste. W związku z tym będą do nich pasować czerwone wina, w tym wina słodkie. Takie wina dobrze podkreślą także korzenne piernikowe przyprawy.

Jakie wino do wieczerzy wigilijnej? Podsumowanie

Jeżeli myślisz o umileniu sobie wigilijnego czasu, powyższe wskazówki mogą okazać się pomocne. Pamiętaj, stanowią one jedynie porady, ostateczna decyzja należy do ciebie. Wybierz właściwy trunek i jeszcze bardziej ciesz się pysznymi daniami wigilijnymi. Sięgnij po kieliszek podczas wigilijnej kolacji i oddaj się winiarskiej rozkoszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
cabernet

Cabernet Sauvignon – czym charakteryzuje się ten szczep i jak smakuje wyprodukowane z niego wino? Sprawdź, co warto wiedzieć!

Następny artykuł
przekąski do wina

Jakie przekąski do wina wybrać? Poznaj najważniejsze zasady!

Zobacz też