Jakie wino do ciasta? Sprawdź, co dobrać do deseru!

Jakie wino do ciasta

Jakie wino do ciasta? Poznaj wszystkie najważniejsze informacje na temat łączenia wina i ciasta. Dowiedz się, w jaki sposób umiejętnie połączyć smaki wina i słodycz deseru.

Wino najczęściej kojarzone jest jako alkohol podawany przy okazji słonych potraw. Znane jest jako uzupełnienie potraw opartych na czerwonym mięsie, drobiu, czy rybach. Jednak może ono być także znakomitym dodatkiem do deseru. Zobacz, jakie wino do ciasta nadaje się najlepiej i o czym warto pamiętać przy jego doborze.

Jakie wino do ciasta? Słodkie wina

Naczelna zasada dotycząca łączenia wina z wszelkiej maści potrawami głosi, że smak i aromat konkretnego dania musi korespondować z charakterem przystawionego do niego wina. W związku z tym ciężkie mięsa pasują do win wytrawnych i półwytrawnych. Jak nietrudno się domyślić, desery będą tym samym dobrze współgrać ze smakiem słodkich win. Niezależnie od tego, czy mówimy o winach czerwonych, czy też białych. Przy czym wino czerwone będzie lepsze do ciast, które odznaczają się mocnym smakiem (jak piernik), zaś wino białe sprawdzi się jako dodatek do lżejszych ciast. Tym samym zarówno dobre czerwone wino, jak i białe wino (jak riesling czy hiszpańskie Albarino) może dobrze komponować się z ciastem.

Jakie wino do ciasta? Wino do tortu

A jakie wino warto wybrać do tortu urodzinowego lub weselnego? Wszystko zależy od tego, o jakim dokładnie torcie mowa. Idąc za tym, co wskazano powyżej, w przypadku lekkich tortów opartych o śmietanowe kremy, bitą śmietanę czy białą czekoladę dobrze sprawdzą się wina białe. Niezłym pomysłem w takim wypadku będą także lekkie wina musujące takie jak Prosecco. Dobre będą też trunki półsłodkie, które dadzą odpowiedni poziom słodkości, kwasowości i cytrusowy posmak. Natomiast jeżeli mowa jest o torcie czekoladowym lub z wiśniami, warto rozważyć wino czerwone (jak Porto). Należy dbać o to, by charakter wina oraz deseru współgrały ze sobą. Półsłodkie wino może nie być w stanie przełamać silnego smaku czekolady czy korzennych przypraw w niektórych wypiekach.

Jakie wino do ciasta? Czy zawsze słodkie?

Co ciekawe, są przypadki, w których dobór słodkiego wina do ciasta wcale nie będzie optymalnym rozwiązaniem. Mowa tu o takich ciastach, których smak nie jest wcale tak samo słodki jak tortu. Przykładowo, jeżeli mówimy o ciastach drożdżowych, to jakie wino do ciasta drożdżowego będzie najlepsze? Do nich lepiej będą pasować wina półwytrawne. Zgodnie z zasadą kompatybilności smaków. Dobre wino, lekko kwaśne będzie pasować do tego rodzaju wypieku. Sprawdzi się też szampan.

Jakie wino do ciasta? Podsumowanie

Jak widzisz, wino może stanowić bardzo dobre uzupełnienie ciast. Sprawdzi się także w przypadku innych deserów. Dobierając wino do ciast, zawsze dbaj o to, by żaden ze smaków nie został przytłumiony. Dzięki temu sprawisz, że twój posiłek stanie się naprawdę znakomity. Teraz już wiesz, jakie wino do deseru należy przystawić. Ciesz się znakomitym smakiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
wino rocznikowe

Wino rocznikowe – czym dokładnie się charakteryzuje? Idealny pomysł na prezent i wyjątkowe okazje!

Następny artykuł
bacchus

Bacchus – biały szczep winorośli

Zobacz też