Zastanawiasz się, jakie sery do wina będą idealnie podkreślać jego smak? Jeżeli tak, sięgnij po konkretne porady, które pomogą ci w doborze właściwych przekąsek urozmaicających degustację.
Nie ulega wątpliwości, że sery do wina to jeden z najbardziej popularnych i klasycznych dodatków do tego trunku. Zapewne przy okazji niejednej degustacji widziałeś deskę serów służącą jako uzupełnienie winnych smaków. Jak dobierać sery do wina właściwie? O czym należy pamiętać, decydując się na przystawienie określonego dodatku do konkretnego alkoholu? Poznaj odpowiedzi na te pytania!
Sery do wina – podstawowe zasady łączenia serów i win
Zacznijmy od najbardziej fundamentalnej zasady, której warto się trzymać, przygotowując degustację i dobierając sery do win. Należy pamiętać, że kluczowym kryterium przy łączeniu obu tych produktów gastronomicznych jest korespondencja intensywności smaku. Mówiąc wprost, sery bardzo ostre i intensywne będą lepiej pasować do win wyrazistych. Z kolei wina lekkie w smaku i aromacie będą lepiej uzupełniać się z delikatnymi subtelnymi serami, zarówno pod kątem smaku jak i faktury.
Kilka zasad dobierania serów do wina
- Sery tłuste, a także długo dojrzewające sery twarde zdecydowanie lepiej sprawdzą się w przypadku przystawienia ich do win czerwonych.
- Sery lekkie i miękkie, takie jak na przykład brie czy camembert, będą lepiej odpowiadać winu białemu. Lekkie sery pleśniowe to właśnie kompani dla białego typu wina. Z kolei ostrzejsze sery pleśniowe, jak na przykład lazur, będą bardziej odpowiadać charakterowi wina czerwonego.
- Dobierając wino do sera (i ser do wina), zawsze pamiętaj, że oba te produkty muszą mieć analogiczną intensywność. Jeżeli dobierzesz zbyt mocny ser do wina, zabije on smak trunku. Będziesz jedynie popijać ser w gruncie rzeczy bezbarwnym napojem. Wino zbyt wyraziste zdominuje zaś delikatny ser.
Rzecz jasna koneserzy win są w stanie dobrać intensywny trunek do lekkiego sera, opierając się na zasadzie kontrastu. To jest jednak w istocie bardziej skomplikowana sztuka, która wymaga gruntownej znajomości specyfiki określonych szczepów.
Sery do wina – deska serów
Nierzadko zdarza się, że sery do wina zostają zgrupowane w jednym miejscu na desce, tworząc rozbudowaną galerię smaków. Czy powinna być rozbudowana? Jak zauważyliśmy wcześniej, sery do wina muszą odpowiadać poziomem intensywności specyfice trunku. O tej zasadzie należy pamiętać także podczas komponowania deski.
Dobierając sery do swojej deski, pamiętaj, by dopasowywać lekkie sery do białego wina i sery cięższe, tłustsze oraz ostrzejsze do wina czerwonego. Pewną interesującą wskazówką, która może ci pomóc w komponowaniu zestawu serów jest dobór na zasadzie regionalnej. Chodzi o to, by dobierać sery związane z określonym regionem do win, które również pochodzą z tego regionu (sery toskańskie do win toskańskich, burgundzkie do burgundzkich i tak dalej).
Sery do wina – wina czerwone
Jakie sery będą najlepsze w przypadku win czerwonych? Rzecz jasna mocne i wyraziste w smaku, a także dość tłuste. Jeżeli pijesz wino czerwone, możesz je uzupełnić takimi serami jak:
- cheddar;
- parmezan;
- grana padano.
Dobrym wyborem będą także intensywne w smaku i aromacie sery pleśniowe. Pamiętaj, że im mocniejsze w smaku wino, tym bardziej intensywny ser powinien mu towarzyszyć. Nie zapominaj o tej złotej zasadzie, a sprawisz, że twoje degustacje będą nad wyraz satysfakcjonujące. Łącz merlota czy pinot noir z intensywnymi dodatkami.
Sery do wina a wino różowe
Specyficznym typem trunku jest wino różowe. Jakie serowe dodatki się najlepiej w tym przypadku? Przede wszystkim te o profilu łagodnym i kremowym. Jakie sery do wina różowego także mogą być ciekawą propozycją? Taki trunek nieźle współgra także z bardziej delikatnymi serami pleśniowymi. Różowe wina, które często odznaczają się łagodnym owocowym smakiem i aromatem, dobrze pasują do serów równie delikatnych i aksamitnych. Wino tego typu to dobry wybór w przypadku propozycji gastronomicznych, które stanowią pewnego rodzaju równowagę między ciężkością serów takich jak parmezan i serami najbardziej delikatnymi.
Sery do wina a wino białe
Białe wina, jak zauważyliśmy, korespondują najlepiej z serami bardzo delikatnymi. W związku z tym dobrze będą do nich pasować sery kozie, a także brie czy camembert. To dobry trunek towarzyszący różnym serom z białą pleśnią.
Brie i camembert bardzo często pojawiają się jako sery do wina. Te pochodzące spod Paryża oraz z okolic Normandii wyroby to delikatność zarówno pod względem faktury jak i doznań smakowych. Pasują do nich dobrze zarówno klasyczne białe wina jak i te musujące. Z kolei białe wytrawne wina można przystawić do włoskich serów takich jak mozzarella czy burrata. Ich wytrawność i swoista maślaność będzie dobrze uzupełniać się z wytrawnością trunków. Nada się jednak także choćby delikatna gouda.
Jakie białe wino do sera?
Szukając dobrego białego wina do sera, powinieneś zwracać uwagę na szczepy winorośli, które dają trunek lekki i owocowy. Wśród win francuskich warto zwrócić uwagę na chardonnay czy sauvignon blanc. Mogą cię także pozytywnie zaskoczyć wina niemieckie. W przypadku tych trunków miej na uwadze szczepy takie jak riesling czy gewurztraminer.
Sery do wina – podsumowanie
Jak widzisz, właściwie dobrany ser do wina może wydatnie wzbogacić twoje doświadczenie rozkoszowania się znakomitym trunkiem i podkreślić nuty smakowe. Wino może również pomóc w uwydatnieniu walorów danego sera. Mariaż wytrawności i słoności, owocowości i aksamitności – to wszystko otrzymasz, łącząc sery i wino.