Jakie wino do makaronu bolognese i carbonara? Najlepsze wina do dań makaronowych

jakie wino do makaronu

Przyrządzasz kolację i nie wiesz, jakie wino do makaronu? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak dobierać wino do dań makaronowych.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu dania z makaronu często okazują się hitem na improwizowanych kolacjach. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem pesto, czy carbonary, pokażemy jak łączyć wino z makaronem i które rodzaje najlepiej ze sobą współgrają. Sprawdź, jakie wino do makaronu!

Dania z makaronu – idealne do kompozycji z winem

jakie wino do makaronu - dania z makaronu – idealne do kompozycji z winem

Nikt nie powiedział, że makaron zarezerwowany jest tylko na leniwe wieczory. Dania z makaronu mogą być bardzo wyszukane i wyrafinowane. Dostępny w wielu przepisach z sosami i kremami, makaron ma tę zaletę, że przystosowuje się do każdego podniebienia. Pomimo tego, trzeba wiedzieć, jak znaleźć odpowiednie połączenie jedzenia i wina dla wszystkich rodzajów makaronów.

Nie wiesz, jakie wino do makaronu? Sposobem na idealny dobór wina jest choćby zastanowienie się nad skojarzeniem kolorów potrawy i rodzaju wina. Pokarmy o jasnym kolorze, takie jak makarony z serami lub owocami morza, będą lepiej pasowały do białych win, podczas gdy mięsne, pomidorowe dania z makaronem będą lepiej pasować do wytrawnego czerwonego wina. W przypadku tych potraw raczej nie stawia się na wina musujące. Przeczytaj, jakie wina są polecane dla konkretnych rodzajów makaronu.

Jakie wino do makaronu z sosem bolognese?

Gotowanie makaronu bolognese to przyjemność sama w sobie. Pomidor, cebula i mielone mięso w sosie bolońskim wymagają do zapewnienia najlepszego smaku niezwykle delikatnego, czerwonego wina. Pomidor, który ma luksus bycia zarówno owocem, jak i warzywem, oferuje miąższ o wielkiej finezji, który nie wspiera tanich, pozbawionych głębi i zarazem mocnych czerwonych win.

W przypadku przyrządzania sosu bolońskiego najlepsze wino do makaronu będzie na przykład ciepłe i niezwykle owocowe. Mogą to być, chociażby wina produkowane w południowych Włoszech, czy Francji. Wina hiszpańskie zaś powinny być wybierane tylko wtedy, gdy są mocno owoce. Cuda mogą zdziałać również wina z północnych Włoch, takie jak bardzo delikatna Barbera d’Alba. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie także włoskie Pinot Noir Rose Brut lub Tempranillo.

Przyrządzanie makaronu z sosem carbonara – jakie wino podać?

jakie wino do makaronu - przyrządzanie makaronu z sosem carbonara – jakie wino podać?

Przede wszystkim małe wyjaśnienie, makaron spaghetti carbonara obowiązkowo musi zawierać guanciale (tradycyjną specjalność kuchni włoskiej), tarty ser pecorino lub parmezan i duże ilości pieprzu. Jakie zatem wino jest idealne do takiego makaronu? Zawarte w carbonarze jajka z jednej strony wykluczają czerwień, a z drugiej oczekują wina o gładkiej konsystencji, aby wzmocnić miękkość potrawy i zapewnić lekką kwasowość, rekompensującą zawarty w potrawie tłuszcz.

Z tego względu zalecane są, choć może się wydawać, iż tak nie jest – owocowe lub kwiatowe aromaty w celu osłodzenia mocno pikantnego smaku wędliny guanciale i pieprzu. Idealnymi winami do dań z kremowym sosem są Riesling i Veneto. Preferowane są także niezbyt złożone i dość mineralne wina Chardonnay dowolnego pochodzenia. Najlepiej, gdy wino leżakowało mniej niż trzy lata. Dzięki temu kwasowość jest wciąż obecna, jednocześnie akcentując mocne orzeźwienie. Jeśli trudno jest obejść się bez dobrej butelki czerwonego wina, najlepiej podać wytrawne produkty pochodzące z ojczyzny carbonary, czyli z Włoch.

Jakie jest najlepsze wino do kompozycji z makaronem pesto?

jakie wino do makaronu - jakie jest najlepsze wino do kompozycji z makaronem pesto?

Przyrządzenie makaronu pesto, czyli delikatnej zielonej tapenady, do którego dodaje się oliwę z oliwek, mielony czosnek, pokruszone orzeszki pinii i dużą ilość bazylii, nie należy do najtrudniejszych wyzwań kulinarnych. Makaron z pesto jest jednak wciąż znamienitym, wyrafinowanym daniem, które idealnie komponuje się z winem.

Sama potrawa charakteryzuje się w ustach kremową konsystencją i bardzo wyraźnymi ziołowymi smakami. Dlatego wymaga żywego, białego wina z mocnymi, wyczuwalnymi aromatami np. bukszpanu, który bardzo dobrze komponuje się z bazylią, równoważąc tym samym kremowość całego dania. Idealną opcją do takiego dania może być Sauvignon Blanc lub cytrusowe Gavi. Możesz postawić też na Chianti lub Sangiovese. Jeśli chcesz wiedzieć, jakie wino do makaronu z pesto, pamiętaj, że dobrze będzie z nim współgrało wino Caparzo Sangiovese, które jest połączeniem owoców, wanilii i ziół. 

Jak do makaronu dodać sos pomidorowy z dodatkiem wina?

jakie wino do makaronu - jak do makaronu dodać sos pomidorowy z dodatkiem wina?

Prawdziwy filar włoskiej kuchni, jakim jest sos pomidorowy, służy zarówno do komponowania autentycznej pizzy, jak i jako baza do przygotowania dania makaronowego. Niezależnie od tego, czy wolisz użyć passaty, przygotowanej z najlepszych pomidorów dojrzewających pod słońcem, czy pomidorów bez skórek, można do niego dodać małe ilości wina.

Nie wiesz, jakie wino do makaronu? Spróbuj dodać go do sosu! Choć nie jest to często praktykowany zabieg we Włoszech, gotowanie makaronu z sosem pomidorowym na bazie wina o niskiej zawartości tanin podkreśli jego kwasowość, której rezultatem będzie oryginalnie smakująca potrawa. Wystarczy zaledwie pół kieliszka wina, aby sos zyskał na głębi i bogactwie smaków. Doskonałym typem do takiego dania jest Valpolicella lub Merlot.

Jakie wino do nadziewanego makaronu?

Na koniec nie zapominajmy o nadziewanym makaronie. Czy to tradycyjne ravioli, czy cannelloni nadziewane przetworami na bazie sosu pomidorowego, mięsa i sera, istnieje wiele przepisów na nadziewany makaron. Do makaronów z mięsem będzie pasować wino Malbec (ale nie słodki). Gotowanie makaronu z lekkim czerwonym winem o kwiatowych nutach zadba o idealne zrównoważenie smaków. Do makaronu z warzywami świetnym dodatkiem będzie wino Rioja

Wiesz już, jakie wino do makaronu najlepiej podawać. Możliwości kompozycji makaronu z winem jest wiele. Niezależnie od tego, czy wino ma być dodatkiem do głównego dania, a może jednym z komponentów sosu, wyszczególnione powyżej propozycje podania nadadzą się idealnie, zamieniając potrawy z makaronem w wyjątkowe, pełne wyrafinowania dania. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
bacchus

Bacchus – biały szczep winorośli

Następny artykuł
kadarka

Kadarka – czy tylko wino dyskontowe? Bałkańska odpowiedź na pinot noir

Zobacz też