Jakie wino do gotowania? Zobacz, na co warto postawić!

Jakie wino do gotowania

Jakie wino do gotowania? Przekonaj się, które wino idealnie uzupełni twój posiłek! Sprawdź, co jest dobrą opcją, a czego warto się wystrzegać!

Zastanawiasz się, jakie wino do gotowania warto wybrać? Nie jesteś pewien, czy określony trunek nie zepsuje smaku twojej potrawy? Przedstawiamy kilka ogólnych kluczowych zasad, którymi warto się kierować, wybierając wino do gotowania. Skorzystaj z nich, a wzbogacisz swój posiłek! Białe wino? Czerwone wino? Sprawdź, co podać do wołowiny, duszonej cielęciny i innych dań! Użyj dobrego trunku i wzbogać kulinarne doświadczenie.

Jakie wino do gotowania? Podstawowe zasady

Warto zacząć od nadrzędnej zasady dotyczącej łączenia wina z różnej maści posiłkami. Głosi ona, że smak trunku musi korespondować ze smakiem potrawy. Tym samym ciężkie potrawy będą lepiej współgrać z winami czerwonymi o mocnym smaku. Z kolei lżejsze dania warto zestawiać z delikatnymi winami białymi. To samo tyczy się gotowania z wykorzystaniem wina. Zawsze dodawaj do garnka tylko takie wino, które będzie pasowało do charakteru twojej potrawy.

Jakie wino do gotowania? Jakie wino do jakiego dania?

Tym samym jeżeli przygotowujesz gulasz oparty o ciężkie czerwone mięso, wino czerwone będzie najlepszym dodatkiem. Białe w tym przypadku będzie zbyt delikatne w smaku i zniknie wśród innych aromatów. Z kolei lekkie dania, w których główną rolę gra drób lub też owoce morza, wymagają właśnie wina białego. Ten trunek dzięki subtelnym owocowym nutom sprawi, że smak dania będzie odpowiednio podkreślony. Zarazem smak ten nie zostanie przytłumiony. Można używać wina takiego jak Chardonnay, czy Sauvignon Blanc. Są one aromatyczne i zapewnią odpowiednio wyrazisty smak.

Jakie wino do gotowania? Jaki typ wina warto wybrać?

Jeżeli gotujesz danie raczej słone lub kwaśne w smaku, warto wybrać wino wytrawne lub półwytrawne. Słodkie czy półsłodkie z całą pewnością się nie sprawdzą. Z kolei jeżeli gotujesz coś bardziej słodkiego, możesz pomyśleć o słodkim typie wina, na przykład o Porto. Wreszcie można zapytać, czy w przypadku gotowania warto stawiać na drogie wykwintne wina? Nie. Te zostaw sobie do obiadu. Smak wina w pewnej mierze będzie obecny w gotowej potrawie, jednak w dużej części zaginie. Tym samym nie warto marnować naprawdę wykwintnego alkoholu.

Jakie wino do gotowania? Podsumowanie

Wiesz już teraz, jakie wino do gotowania bigosu, sosów czy innych potraw będzie najlepsze. To ważny składnik, który możesz dolać do różnych dań, nawet do zup. Pomoże też przy marynacie i dressingu. Oczywiście powyższe rozróżnienia to jedynie ogólne drogowskazy. Kieruj się nimi, a przyrządzisz znakomity posiłek. Zarazem pamiętaj, że każda potrawa ma swój unikatowy charakter. W związku z tym przygotowując konkretne danie, dobieraj wino najlepiej pasujące do niego charakterem.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jakie wino do dziczyzny

Jakie wino do dziczyzny? Poznaj najlepsze połączenia!

Następny artykuł
Jakie wino do gotowania bigosu

Jakie wino do gotowania bigosu? Dowiedz się, które będzie najlepsze!

Zobacz też