Jakie wino do owoców morza? Poznaj kluczowe zasady dotyczące łączenia wina i owoców morza. Sprawdź, jakie wino będzie pasować najlepiej do tego typu posiłku.
Owoce morza mogą być podstawą doprawdy wykwintnych potraw. Oferują one niecodzienne doznania smakowe. Mogą być one tym mocniejsze, jeżeli dobierzesz do dań z owoców morza odpowiednie wino. Chcesz wiedzieć, jak to zrobić? Oto najważniejsze zasady, których powinieneś się trzymać. Dowiedz się, jakie wino do owoców morza będzie odpowiednie.
Jakie wino do owoców morza? Podstawowe zasady
Najbardziej podstawowe zasady dotyczące łączenia wina z owocami morza są analogiczne, co w przypadku ryb. Jedne i drugie dania są z zasady delikatne w smaku. Oznacza to, że raczej nie powinno się ich łączyć z winem czerwonym. Mocny smak i aromat czerwonego wina może sprawić, że subtelne niuanse owoców morza zostaną zdominowane. W związku z tym, do krewetek, małż czy innych owoców morza najlepiej pasować będzie wino białe.
Jakie wino do owoców morza? Wytrawność
Jednak pamiętać należy, że nie zawsze sprawdzi się dokładnie takie samo wino. Jeżeli serwujesz dla przykładu lekkie risotto z krewetkami, warto postawić na bardzo delikatny w smaku trunek. Jednak jeżeli twoja potrawa to małże oparte o bardzo wyrazisty sos, lepszym wyborem będzie nieco cięższe wino. Naturalnie także w tym przypadku sprawdzi się wino białe. Dobrym wyborem będzie białe wino wytrawne. Możesz postawić na Rieslinga, czy też na klasyczne Sauvignon Blanc. Sprawdzi się też Chardonnay. Wina te zapewnią odpowiednią kwasowość. Alternatywnie możesz wypróbować wino musujące tudzież różowe wino.
Jakie wino do owoców morza? Wino do gotowania
Jedna kwestia to wybór wina, które będzie serwowane obok głównej potrawy. Zupełnie oddzielna sprawa to wina używane w samym procesie gotowania. Wszak wiele sosów opartych jest właśnie o wino. Czy w takim przypadku zawsze dobre będzie wino białe? Zazwyczaj owszem. Jednak przy potrawach nieco cięższych, takich, które zawierają w sobie bardziej wyraziste owoce morza (jak smażona ośmiornica czy skorupiaki jak mule), dobrze sprawdzi się też półwytrawne czerwone wino. Warto o nim pamiętać! Z kolei wino białe będzie się dobrze komponować z kremowymi sosami.
Jakie wino do owoców morza? Podsumowanie
Wiesz już jakie wino do krewetek z makaronem czy innych owoców morza dobrać. Omawiany tu produkt jest delikatny i wymaga właściwego traktowania. Jeżeli przesadzisz z mocą wina lub wybierzesz zgoła nieadekwatny trunek do krewetek lub innego dania, możesz wiele stracić. Zadbaj o to, by twoje jedzenie zostało wsparte dobrym alkoholem. Spraw, by twoje doświadczenie kulinarne było jeszcze lepsze.