Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że sushi i wino to znakomite połączenie. Odpowiednio dobrane wino do sushi sprawi, że sama potrawa będzie smakowała jeszcze lepiej. W tym tekście pokażemy ci, jak wybrać dobrać trunek do japońskiej potrawy.
Białe wino, czerwone, musujące, słodkie czy wytrawne? Sprawdź, jakie będzie najlepsze. Przede wszystkim należy rozprawić się z przekonaniem, że to trunek, który niekoniecznie pasuje do sushi i owoców morza w stylu japońskim. Oczywiście tak nie jest. Choć w Japonii najpopularniejszym wyborem jest sake, to jednak dobrze dobrane wino do sushi może podbić walory smakowe potrawy oraz wydobyć z niej głębię. Samo sushi to danie niezwykle bogate w różne smaki, w tym m.in. w surową rybę, owoce morza, sos sojowy, wasabi, imbir, czy też intensywny ocet. Przy takim połączeniu wybór wina może odegrać kluczową rolę. Przeczytaj artykuł, a przekonasz się, jak o to zadbać.
Dobór wina do sushi – białe wino, czerwone wino czy delikatne różowe? Zadbaj o kwasowość trunku
Ze względu na charakterystyczne walory smakowe sushi, warto postawić przy nim na wina o kwasowym smaku, które jednak zawierają w sobie nutę słodyczy. Dzięki temu zachowasz odpowiedni balans i sprawisz, że połączenie sushi z winem będzie optymalne. Tym samym najlepszym wyborem stają się wina białe oraz wina różowe, których delikatność nie zaburzy charakteru sushi i nie wpłynie negatywnie na odbiór smaków. Jednocześnie dobre wino do sushi wzmocni doznania smakowe i sprawi, że posiłek będzie smakował jeszcze lepiej. Należy jednak być ostrożnym, ponieważ wysoka kwasowość może negatywnie współgrać z delikatnym smakiem ryby, np. węgorza i dodatków (pikantnych i słodkich jak liczi).
Czy wytrawne wino pasuje do sushi?
Oczywiście, że tak. Jeżeli zastanawiasz się jak wybrać wino do sushi, to warto zwrócić uwagę na wina wytrawne lub półwytrawne. Doskonale w tej roli sprawdzają się:
- białe wytrawne;
- białe półwytrawne wina;
- wina różowe.
Charakteryzują się doskonale zbalansowaną kwasowością oraz słodyczą, dzięki czemu z powodzeniem można wykorzystywać je do różnego rodzaju sushi.
Dobre wino musujące do sushi
Świetnym dodatkiem do sushi może być również wino musujące. Z reguły jest ono połączeniem wytrawnego smaku, bąbelków oraz pewnej delikatności. Taka kombinacja smaków i doznań sprawia, że walory sushi będą jeszcze lepiej wyeksponowane. Kieliszek wina musującego może być dobrym przerywnikiem w trakcie spożywania specjału kuchni japońskiej i pozwoli oczyścić nam kubki smakowe.
Dobre wino do sushi – jednoszczepowy Riesling to uniwersalne wino
Wyjątkowy smak sushi i charakterystyka produktów wykorzystywanych w daniu sprawiają, że najlepszym wyborem będą wina pochodzącego z jednego szczepu. Uniwersalne wino do sushi to m.in. Riesling. Ta biała odmiana doskonale odnajduje się w towarzystwie owoców morza, ryb, czy też właśnie sushi i wykorzystywanych w nim dodatków. Wina ze szczepu Riesling cechują się unikalnym połączeniem nut cytrusowych, a także owoców takich jak morela i brzoskwinia. To sprawia, że ich delikatność dobrze współgra z ostrymi smakami dodatków do sushi, czy też z sosem sojowym.
Sauvignon Blanc podkreśli smak wasabi
Dobrym wyborem będzie także klasyczne białe wino ze szczepu Sauvignon Blanc, w tym także musujące. Trunek charakteryzuje się rześkim smakiem, dzięki czemu podkreśli pikantność dodatków do sushi i jednocześnie je zneutralizuje swoją kwasowością i nutą słodyczy. Takie połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowe i zadowoli nawet największych smakoszy kuchni azjatyckiej i wina.
W Japonii pije się nie tylko sake. Wino Choya do sushi
Szukając wina do sushi, warto sprawdzić także u samego źródła w Japonii. W kraju kwitnącej wiśni pije się nie tylko sake. Do sushi warto postawić na japońskie wino Choya. Posia oryginalny słodki smak, który łączy się z sokiem z owoców ume. W ten sposób powstaje śliwkowa nuta, która doskonale współgra z charakterystyką sushi.
Wino czerwone Pinot Noir i sushi
Wybierając czerwone wino do sushi, należy być bardzo ostrożnym. W takiej kombinacji wykorzystuje się przede wszystkim lekkie i delikatne czerwone wina, w tym m.in. ze szczepu Pinot Noir. Wydaje się, że to najlepszy wybór wśród czerwonych win z całego świata pod kątem sushi, zwłaszcza jeżeli japoński specjał przyrządzany jest z łososiem, kaczką lub marynowanymi mięsami, w tym wołowiną.
Jakie wino ostatecznie wybrać?
Wino i sushi to świetne połączenie. Wybierz delikatną kwasowość i słodycz, a sprawisz, że sushi będzie smakować jeszcze lepiej. W tym celu doskonale sprawdzą się także wina węgierskie, hiszpańskie, czy też klasyczne Chardonnay. Możesz postawić na wina z całego świata, jednak powinny współgrać z charakterystycznym smakiem sushi.