Jakie wino do jagnięciny? Przekonaj się, co będzie najlepsze!

Jakie wino do jagnięciny

Jakie wino do jagnięciny? Dowiedz się, jak właściwie dobrać wino do jagnięciny. Sprawdź, które rodzaje tego trunku będą najlepsze. Oto kluczowe zasady doboru dobrego wina!

Jagnięcina to niezwykle delikatne i smakowite mięso. Nie jest ono tanie, jednak w zamian za to oferuje wyjątkowy niezapomniany smak. Może on być jeszcze lepszy, jeżeli danie oparte na jagnięcinie zestawisz z dobrym winem. Jakim? Oto kluczowe wyznaczniki tego, jak wybrać właściwy trunek. Przekonaj się, jakie wino do jagnięciny będzie najlepsze.

Jakie wino do jagnięciny? Białe czy czerwone?

Przy wyborze wina do potraw z tego rodzaju mięsa ogromne znaczenie ma to, w jaki sposób przygotowujesz swój posiłek. Jeżeli mowa jest o jagnięcinie duszonej bądź gotowanej, lepszym wyborem będą lekkie wina. Mowa w tym przypadku o winach białych. Takie trunki zapewnią odpowiednią delikatność i subtelność, które nie zakłócą zanadto charakteru mięsa. Możesz postawić na białe wina francuskie, niemieckie, hiszpańskie lub włoskie. Dobrym wyborem będzie tak Sauvignon Blanc, jak i Gewurztraminer. Lekka kwasowość i owocowość będzie dobrze współgrać z jagnięciną.

Jakie wino do jagnięciny? Kiedy wina czerwone?

Jeżeli planujesz upiec lub usmażyć mięso, warto będzie postawić na wina czerwone. W przypadku tak przygotowanej jagnięciny białe wino może być zbyt delikatne i zostać zdominowane przez smak mięsa. Z kolei czerwone wina (półwytrawne lub wytrawne) swoją intensywnością aromatu i smaku dobrze podkreślą wyrazistość mięsiwa. Warto pomyśleć o winach takich jak Cabernet Sauvignon czy Pinot Noir. Zapewnią one intensywny posmak, a ich nuty i obecne w nich taniny będą dobrze komponować się z jagnięciem. Takie dojrzałe wina pełne garbników i owocowych nut (jak ciemna wiśnia, śliwka, jeżyna, truskawka, czy owoce leśne) można z całą pewnością polecać.

Jakie wino do jagnięciny? Kwestia wytrawności

Ostatni fundamentalny problem to kwestia wytrawności trunku. W przypadku jagnięcego mięsa warto stawiać na wina wytrawne oraz półwytrawne. Te słodkie nie będą dobrym wyborem. Ich charakter nijak nie będzie pasował do specyfiki omawianego mięsa. Pamiętaj, by w przypadku tego typu potraw wystrzegać się słodkich win. Raczej nie sprawdzi się też wino musujące, czy takie o waniliowym aromacie. Wytrawne czerwone wino w tym przypadku pasuje o wiele lepiej.

Jakie wino do jagnięciny? Podsumowanie

Jak widzisz, jagnięcina jest mięsem, które lubi odpowiednie towarzystwo. Wybierz adekwatne wino i ciesz się wyjątkowym smakiem swego posiłku. To, jakie wino do mięsa jagnięcego dobierzesz, ma znaczenie.Jeżeli dobierzesz wykwintny i pyszny trunek, jeszcze bardziej wzbogacisz swe kulinarne doświadczenie. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
corvina

Corvina – sekrety najlepszego szczepu winorośli z Valpolicella i Bardolino

Next Article
uprawa winorośli

Uprawa winorośli – jak zrobić to dobrze?

Related Posts