Jakie wino do serów? Dowiedz się, jak połączyć trunek i ser!

Jakie wino do serów

Jakie wino do serów? Zobacz, jakie wina pasują do określonych gatunków sera. Dowiedz się, których połączeń warto unikać. Oto najważniejsze zasady!

Chyba nie ma na świecie bardziej znanego i popularnego dodatku do wina niż ser. Deska serów to klasyczny dodatek do tego alkoholu. Jednak warto wiedzieć, jak właściwie łączyć te produkty, tak aby wyłuskiwać z nich pełnię smaku. Jakie wino do serów wybrać? Czego unikać? Oto odpowiedzi na pytania o to, jakie wino do jakich potraw będzie najlepsze.

Jakie wino do serów? Podstawowe zasady

Nadrzędna zasada dotycząca tego, jakie wino do serów pasuje, a jakie nie, mówi, że charakter wina powinien się łączyć z charakterem sera. Co to oznacza? Nic innego jak to, że sery lekkie i delikatne pasują do takiegoż właśnie trunku. Z kolei sery cięższe, bardziej tłuste, będą lepiej współgrać z cięższym i pełniejszym winem. Przykładowo ser gruyere odznaczający się charakterystycznym smakiem będzie pasował do wina czerwonego, na przykład Pinot Noir. W ten sposób żaden produkt nie będzie dominował nad drugim, a ser i wino będą się ze sobą dobrze komponować.

Jakie wino do serów? Ciężkie do ciężkiego, lekkie do lekkiego

Inne popularne połączenia wyrazistych serów z pełniejszym w smaku winem to cheddar doskonale pasujący do czerwonego Cabernet, czy gouda, która będzie pasować do wszelkiej maści wytrawnych i półwytrawnych win czerwonych. Jak nietrudno się domyślić, tłuste produkty jakimi są sery, szczególnie te cięższe, nie będą współgrać dobrze z winami słodkimi. Te ewentualnie można przystawić do bardzo lekkich serów w rodzaju brie czy camembert. Jednak i tu lepsze będą lekkie kwaskowe wina. Takie jak niemiecki Riesling, czy francuskie Sauvignon Blanc. Pamiętaj, inaczej należy dobrać wino do parmezanu, gruyere, gorgonzoli, roqueforta, czy sera koziego bądź owczego.

Jakie wino do serów? Białe i czerwone

Jak nietrudno się zorientować, z zasady czerwone wina będą lepiej współgrać z mocnymi w smaku serami. Z kolei wina białe nadadzą się do serów delikatnych, aby moc smaku wina współgrała odpowiednio z aromatem jedzenia. Ciekawym przypadkiem są natomiast sery pleśniowe. Ich niezwykle potężny zapach i smak wymagają odpowiedniego kontrowania. W związku z tym w kwestii produktów z niebieską pleśnią sprawdzą się wyjątkowo białe słodkie lub półsłodkie wina. Można także pomyśleć o winie musującym w rodzaju Prosecco.

Jak łączyć ser i wino? Podsumowanie

Na koniec warto podkreślić, że to, jakie wino do serów wybierzesz, zależy przede wszystkim od twojego gustu. Powyższe wskazówki mogą okazać się pomocne, jednak pamiętaj – na końcu liczy się twój smak. Dobierz takie wino, jakie ci odpowiada i ciesz się kulinarnymi doznaniami. Niektórzy powiadają, że należy dobierać wina i sery z tego samego regionu. To jednak przesada. Ważne jest, by aromat trunku i kremowy smak nabiału dobrze współgrały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jakie wino do mięsa

Jakie wino do mięsa? Zobacz, jak łączyć ten alkohol!

Następny artykuł
wino deserowe

Wino deserowe – mocne, słodkie i pyszne. Sprawdź kompleksowy przewodnik po winach deserowych

Zobacz też