Wino deserowe – mocne, słodkie i pyszne. Sprawdź kompleksowy przewodnik po winach deserowych

wino deserowe

Wino deserowe niektórym wydaje się obce. Co wino może mieć wspólnego z deserem? Jak smakuje taki trunek i z czym najlepiej się komponuje? Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, zapoznaj się z naszym kompendium!

Deserowe wino przede wszystkim jest bardzo słodkie. Z tego względu podawane jest nie tylko jako dodatek do słodkich dań, lecz także traktowane jako pełnoprawny deser. Podając wino, warto pamiętać, że jedzenie nie powinno być słodsze niż trunek. Ze względu na wyjątkowy smak i aromat wino deserowe często sączone jest bez dodatków. Miłośniczkami tego rodzaju napoju są najczęściej panie, chociaż wśród panów także znajdują się koneserzy. Mocne, słodkie wino doskonale sprawdza się także jako prezent. Warto wybierać najbardziej cenione odmiany, jak na przykład wino lodowe lub botrytyzowane. Sprawdź, dlaczego taki trunek jest wart uwagi!

Wino deserowe – czym się charakteryzuje?

Wino deserowe to napój słodki lub półsłodki, który serwowany jest do deserów lub jako deser, więc jego nazwa nie dziwi. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich, a przede wszystkim z Portugalii, Hiszpanii, Włoch i Grecji. Z tego względu takie alkohole są określane też jako wina południowe. Najbardziej cenione są te produkty, które zawierają od 4 do 6% cukru. Wyróżnić można tutaj takie rodzaje jak sherry, porto, madera i samos. Słodkie wina czerwone są bardzo mocne (mają od 14 do 22% zawartości alkoholu). Podobną moc mają też białe wina. Wino deserowe podawane jest zwykle w niewielkich porcjach, ze względu nie tylko na moc, lecz także bardzo intensywny smak.

Jak uzyskuje się słodycz?

W jaki sposób uzyskuje się słodycz wina deserowego? Wyróżnić można kilka metod. Oto najważniejsze z nich.

  1. Przerwanie fermentacji moszczu poprzez dodatek alkoholu. W efekcie uzyskuje się wysoką moc trunku i zachowuje słodycz, która zawarta jest w gronach winogron.
  2. Dosładzanie moszczów lub win zagęszczonym moszczem gronowym, a następnie alkoholizowanie ich. Wśród win tego typu można wyróżnić włoskie wino marsala i hiszpańską malagę.
  3. Dosładzanie moszczów lub win rodzynkami. Ten proces praktykowany jest na przykład podczas produkcji węgierskich winach tokaj.

Rodzaje win deserowych

Wina deserowe różnią się mocą i smakiem. Jakie są najpopularniejsze rodzaje?

  1. Wermut – wino aromatyzowane ziołami, z korzennymi nutami. Zdarza się, że jest dosładzane cukrem lub karmelem. Moc tego napoju to około 12–20%. Nazwa pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego piołun. Początkowo jego zastosowanie było prozdrowotne.
  2. Wino słomkowe – inaczej określane jest jako rodzynkowe lub słone. Wytwarza się je z winogron, które suszone są na słomianych matach. Następnie leżakują przez około 2–3 miesiące. Podczas tego procesu doprowadza się do skoncentrowania naturalnych cukrów, a także zatrzymania utraty kwasowości.
  3. Wino lodowe – bardzo rzadka i kosztowna odmiana. Napój produkowany jest z winogron, które zostawia się na krzakach do momentu pojawienia się pierwszych mrozów. Zamrożone owoce są zbierane, kiedy temperatura spada poniżej 7°C, a następnie tłoczone. Zamrożona woda z owoców zostaje zatrzymana w procesie tłoczenia w formie lodu. Niewielka ilość soku, który zostaje wyciśnięty, to koncentrat zawierający wysoką zawartość cukru i głębię aromatu.
  4. Wino botrytyczne – inaczej zwane pleśniowym. Produkowane jest z owoców naturalnie spleśniałych, których skórka staje się porowata. Pozwala to na odparowanie wody, którego efektem jest wysoka koncentracja aromatu i smaku. Ten rodzaj win jest bardzo ceniony przez koneserów, a przy tym trudno dostępny i drogi.
  5. Wzmacniane wina likierowe – dodanie alkoholu podczas produkcji pozwala przerwać proces fermentacji dojrzałych i słodkich winogron. Moszcz dosładza się także rodzynkami. Efektem jest wysoka moc win likierowych.

Jak podawać wino deserowe?

Wino deserowe świetnie pasuje do ciast i słodkich deserów. Można podać je także z owocami (świeżymi i suszonymi) oraz orzechami. Do serów tylko pozornie lepiej pasują wytrawne wina. W rzeczywistości słodki, mocny napój doskonale równoważy ostry posmak sera. Tego typu wino świetnie smakuje także samodzielnie, podane po posiłku. Warto jednak pamiętać, że ze względu na dużą ilość cukru wino deserowe jest bardzo kaloryczne. Zawiera około 160 kcal w 100 ml. Dla porównania, taka sama ilość Prosecco to tylko 70 kcal. Temperatura podawania win słodkich powinna wynosić 14–20°C.

Wina deserowe są uwielbiane ze względu na słodki, przyjemny smak i głęboki aromat. Zwolenników mają zarówno słodkie białe wina, jak i czerwone. Tego rodzaju napojami warto się niespiesznie delektować, celebrując wyjątkowe chwile.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jakie wino do serów

Jakie wino do serów? Dowiedz się, jak połączyć trunek i ser!

Następny artykuł
furmint

Furmint – słynny węgierski szczep winorośli

Zobacz też