Wino z czereśni jest doskonałym wyborem dla wszystkich smakoszy domowych trunków. Przekonaj się sam, próbując tego ciekawego, rzadko spotykanego smaku. Sprawdź też, czym różni się wino z czereśni od wina z wiśni!
Wino z czereśni najlepiej przygotować w szczycie sezonu na te owoce. Są wtedy najbardziej dojrzałe i łatwo dostępne. Choć sezon na czereśnie jest bardzo krótki, przypada bowiem jedynie na przełom czerwca i lipca, zbiory są bardzo obfite. Dzięki temu nie powinno być problemu z zakupem odpowiedniej ilości. Czereśnie swoim wyglądem przypominają wiśnie, są jednak jaśniejsze i słodsze. Mają charakterystyczną, małą pestkę w środku. Decydując się na przygotowanie czereśniowego wina, warto zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt – zarówno do drylowania i przecedzania, jak i fermentacji.
Jak pozbyć się pestek z czereśni?
Wino z czereśni można nastawiać zarówno z owoców wydrylowanych, jak i niedrylowanych. Jednak wiele osób decyduje się na usunięcie pestek. W tym celu można skorzystać z prostej, ręcznej drylownicy. To bezpieczny i pewny sposób, ponieważ mając każdy owoc w dłoni, można z łatwością uniknąć przypadkowego przeoczenia pestki. Gdy jednak chcesz wydrylować kilkanaście kilogramów czereśni, może być to kłopotliwe. W takiej sytuacji lepiej zdecydować się na większą drylownicę, do której można wsypać porcję owoców i sukcesywnie naciskać tłok.
Co jest potrzebne do zrobienia dobrego wina czereśniowego?
Wino z czereśni można w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Gdy masz 8 kilogramów dojrzałych, lecz nadal jędrnych i zdatnych do spożycia owoców, 4 litry wody i 2 kilogramy cukru, niezbędne jest jedynie zdobycie drożdży, pożywki oraz kwasku cytrynowego.
Książkowa proporcja do wina czereśniowego wynosi 4:2:1 owoców do wody do cukru. Dzięki temu wino będzie najsmaczniejsze. W przypadku tak słodkich owoców jak czereśnie, zalecany jest dodatek kwasku cytrynowego, ponieważ same w sobie nie posiadają dużo kwasu.
Jaki sprzęt jest potrzebny do przygotowania domowego wina?
Kluczowy jest oczywiście balon lub gąsior. To szklane naczynie o charakterystycznym kształcie. W nim odbywa się proces fermentacji. Ma także wygodny uchwyt ułatwiający przelewanie wina. Dodatkowo potrzebny jest gumowy korek do balonu oraz rurka fermentacyjna. Dzięki nim proces fermentacji wina przebiega sprawnie.
Na końcowy etap, gdy wino jest już gotowe może przydać się także szczelny korek stożkowy. Pozwala on zatkać balon.
Przepis na wino z czereśni krok po kroku
- Mając przygotowane wszystkie podstawowe składniki wina z czereśni, należy owoce dokładnie wydrylować, przebrać i opłukać.
- Następnie należy je bardzo dokładnie ugnieść na gładką masę.
- Przez 3 dni powinny odstać w ciemnym, ciepłym pomieszczeniu. Nie należy ich szczelnie zakrywać, wystarczy gaza.
- Po oddzieleniu powstałego soku należy dodać cukier, kwasek, drożdże oraz pożywkę.
- Na tym etapie konieczne jest szczelne zamknięcie z rurką do fermentacji.
Jak przebiega proces fermentacji?
Gdy pierwsza, intensywna fermentacja minie, czyli zwykle po kilku tygodniach, płyn należy przecedzić i ponownie zamknąć na kolejne kilka tygodni. Ostatnie przecedzanie i butelkowanie może nastąpić dopiero po całkowitym ustaniu fermentacji. Przy produkcji większej ilości wina niż kilka pojedynczych litrów dużym ułatwieniem jest także wężyk do ściągania wina.
Jak przechowywać wino z czereśni?
Choć wino z czereśni nie jest często spotykane, ma bardzo interesujący, wyrazisty smak. Po zabutelkowaniu powinno leżakować kilka miesięcy. Wtedy dopiero można w pełni je docenić.
Domowe wino z czereśni charakteryzuje się oryginalnym, ciekawym smakiem. Najczęściej przygotowuje się je ze sporą ilością cukru, więc doskonale pasuje do deserów. W sezonie czereśniowym warto nastawić porcję wina i przekonać się samodzielnie.