Sprawdzony przepis na wino z czarnej porzeczki. Jak zrobić porzeczkowe wino domowej roboty?

wino z czarnej porzeczki

Domowe wino z czarnej porzeczki to pyszny trunek. Będzie doskonały na długie wieczory lub na prezent. Sprawdź, w jaki sposób można przygotować go w domu. Dzięki naszym poradom nie powinno być to trudne!

Wino z czarnej porzeczki charakteryzuje się nie tylko interesującym smakiem, lecz także właściwościami leczniczymi. Jego wykonanie jest proste i nie zabiera wiele czasu. To dokonały przepis nawet dla początkujących. Porzeczki są owocami łatwo dostępnymi, bez trudu można uprawiać je nawet na własnym podwórku.

Jakie właściwości ma czarna porzeczka?

Przede wszystkim czarna przeczka jest owocem o bardzo dużej zawartości witaminy C, znacznie wyższej niż np. popularne cytrusy. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwutleniające. Stabilizuje ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Domowe wino z czarnej porzeczki jest trunkiem bogatym w witaminy i sole mineralne. Porzeczki są jednymi z najzdrowszych owoców na świecie, przez co również wino z nich wykonane spożywane w niewielkich ilościach będzie charakteryzowało się właściwościami leczniczymi.

Kiedy jest sezon na owoce czarnej porzeczki?

Czarna porzeczka jest owocem sezonowym. Tradycyjna, krzewiasta odmiana jest bardzo odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne. Z tego względu jej plony zwykle są obfite.

Pierwszy zbiór czarnych porzeczek ma miejsce dopiero w trzecim roku od zasadzenia, a odpowiednio duża ilość owoców pojawia się jeszcze rok później. Jednak pozyskanie czarnej porzeczki na wino nie powinno być kłopotliwe. Należy pamiętać, aby zbierać dojrzałe, lecz nie przejrzałe owoce. Po zerwaniu czarną porzeczkę przechowuje się około 3 tygodnie. Najlepszym okresem na zbiór w szczycie sezonu owocowania jest połowa lipca. Wtedy powinny być już odpowiednio dojrzałe, lecz nie nadmiernie.

Jaki smak i aromat ma domowej roboty wino z czarnej porzeczki?

Wino z czarnej porzeczki jest bardzo aromatyczne i wyróżnia się piękną barwą. Wynika to z umiejętnego odciskania moszczu. Ze względu na dużą i naturalną cierpkość owoców gotowe wino może być intensywne w smaku. Wiele zależy jednak od ilości dodanego cukru. Wiele osób wino porzeczkowe przygotowuje w formie deserowej.

Przepis na wino z czarnej porzeczki – krok po kroku

Przygotowanie wina porzeczkowego nie jest bardzo trudne, lecz wymaga przestrzegania określonych kroków. Pierwszym etapem jest przygotowanie matki drożdżowej, a następnie można już zająć się owocami. W niewielkiej butelce należy wymieszać drożdże winne z letnią wodą. Po kilku dniach matka powinna być gotowa.

Składniki wina z czarnej porzeczki

Sprawdzone proporcje wina porzeczkowe zakładają 5:2:4, w ujęciu owoców do cukru i do wodu. Dodatkowo konieczne jest dodanie drożdży winnych. Optymalna ilość wszystkich składników na pierwszy raz to około 10 kilogramów owoców, 4 kilogramy cukru i 8 litrów wody.

Przygotowanie wina porzeczkowego

  1. Mając gotową matkę, należy przebrać owoce, usunąć gałązki i zepsute sztuki oraz dokładnie umyć.
  2. W przypadku wina porzeczkowego konieczne jest ugniecenie na gładko owoców i zalanie gorącą wodą, do takiego poziomu, aby były przykryte.
  3. Po upływie kilku godzin należy wycisnąć moszcz, a miazgę owocową ponownie zalać wrzątkiem i wycisnąć jeszcze raz.
  4. Tak przygotowany moszcz trzeba wymieszać z cukrem, matką drożdżową i zostawić na około 3 tygodnie. W tym czasie należy co jakiś czas potrząsać naczyniem,
  5. Wino powinno nadawać się do butelkowania po 3 miesiącach. Wtedy trzeba je przefiltrować, przelać i zakorkować.
  6. Można się nim rozkoszować po około pół roku.

Akcesoria niezbędne do przygotowania wina z czarnej porzeczki

Zrobienie domowego wina nie jest trudne, lez wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu. Kluczowy jest balon, czyli szklane naczynie o charakterystycznym kształcie. Zwykle znajduje się w koszyku i ma wygodną rączkę.

Dodatkowo do procesu fermentacji konieczny jest gumowy korek z rurką. Na koniec procesu przygotowywania wina przydaje się także szczelny korek. Dużą wygodę, zwłaszcza gdy przygotowuje się większą ilość wina, daje także wężyk do ściągania wina.

Wino z czarnej porzeczki to tradycyjny, znany od pokoleń alkohol. Nie jest trudny w przygotowaniu w warunkach domowych, dlatego nadal jest chętnie wybierany przez miłośników domowych przetworów wysokoprocentowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jakie wino do kurczaka

Jakie wino do kurczaka? Przekonaj się, które jest najlepsze!

Następny artykuł
wino z czereśni

Sprawdzony przepis na wino z czereśni. Wypróbuj i przekonaj się, jak smakuje domowe wino czereśniowe.

Zobacz też