Jakie wino do kurczaka? Dowiedz się, jakie wina przystawione do tej właśnie potrawy sprawdzają się najlepiej. Poznaj najważniejsze zasady łączenia owego trunku z drobiem!
Kurczak to bardzo popularne mięso. Wino to z kolei trunek coraz bardziej popularny w naszym kraju. Razem tworzą znakomite połączenie. Ale jakie wino do kurczaka wybrać? Oto odpowiedzi na tak postawione pytanie.
Jakie wino do kurczaka? Białe wino czy czerwone wino?
Z jednej strony odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Jedna z naczelnych zasad dotyczących łączenia omawianego alkoholu z drobiem głosi bowiem, że połączenie to wymaga lekkiego wina białego. Z drugiej jednak strony pamiętaj, że ogólne zasady to jedynie drogowskazy, to ty sam ostatecznie decydujesz, jakie wino pasuje ci najbardziej. Wino białe rzeczywiście dobrze pasuje do dań drobiowych. Delikatne mięso dobrze współgra z delikatnością i owocowością tego typu trunków. Jednak czerwone wbrew pozorom wcale nie jest wykluczone?
Jakie wino do kurczaka? Kiedy czerwone?
Mięso czerwone to wino czerwone, mięso białe to wino białe. To najprostsze rozróżnienie. Jednak inna zasada głosi, że czerwony trunek pasuje do dań ciężkich i tłustych. W związku z tym bardziej wyraziste dania drobiowe mogą z nim dobrze współgrać. Przykładem może być kaczka, zwłaszcza jeżeli jest podana z ciężkim sosem. Podobnie w przypadku win do kurczaka lub indyka, jeśli mięsa te podajesz w nieco cięższej wersji. Nie zaszkodzi im Pinot Noir, a nawet Burgund. Jeżeli podajesz mocno przyprawione dania azjatyckie o wyrazistym aromacie, także warto postawić na pełne w smaku wino.
Jakie wino do kurczaka? Grillowany i pieczony kurczak
Kurczak z grilla i pieczenie kurczęcia to jedne z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania tego typu potraw. Jakie wino podać do grillowanego kurczaka lub smażonego kurczaka? Co zaserwować na stół? Do kurczaka przygotowanego w ten sposób dobrze będzie pasować rodzaj wina Chardonnay, lekkie i aromatyczne. Znakomicie sprawdzą się też nieco kwaskowe niemieckie wina w rodzaju Rieslinga. Półwytrawne i wytrawne. Takie, których smak nie jest nader intensywny. Powinieneś także zwrócić uwagę na takie wina jak hiszpański szczep Albarino czy klasyczne francuskie Sauvignon Blanc. Lekki smak kurczaka (na przykład w sosie śmietanowym) i delikatność tych win stworzą znakomity smakowy mariaż. Zresztą odnosi się to nie tylko do kurczaka. Jeżeli zastanawiasz się, jakie wino do indyka dobrać, odpowiedzi są podobne.
Jakie wino do kurczaka? Podsumowanie
Mięso drobiowe to jeden ze zdrowszych rodzajów garmażerii, szczególnie jeżeli potrawy tego typu przyrządzisz bez dużego dodatku tłuszczu. Dobór dobrego wina do posiłku tylko wzbogaci jego walory. Eksperymentuj i próbuj różnych białych, a nawet czerwonych trunków. Możesz spróbować nawet wina musującego jak Prosecco. Pamiętaj, że o tym jakie wino do drobiu będzie najlepsze, w dużej mierze decyduje twoje podniebienie. Bez wątpienia odnajdziesz coś dla siebie i będziesz mógł gościć znajomych, podając alkohole pełne ciekawych nut.