Jakie wino do gotowania bigosu? Dowiedz się, które będzie najlepsze!

Jakie wino do gotowania bigosu

Jakie wino do gotowania bigosu? Przekonaj się, jakie wino sprawi, że popularna polska potrawa będzie jeszcze lepsza. Lepiej wybrać białe, czy czerwone? Dowiedz się!

Bigos to jedna ze sztandarowych potraw polskiej kuchni. Jest to stały bywalec rodzimych stołów, czy to przy okazji świąt, czy imprez rodzinnych. Jak sprawić, by bigos był jeszcze lepszy? Oczywiście dodając do niego wino! Jednak jak to zrobić właściwie? Oto najważniejsze wskazówki dotyczące tego, jakie wino do gotowania bigosu warto wybrać. Znajdź idealne wina do bigosu!

Jakie wino do gotowania bigosu? Wina białe

Podstawowe pytanie, które warto sobie zadać w przypadku gotowania bigosu, brzmi: lepiej dodać doń wino białe czy czerwone? W przypadku tego dania odpowiedź może być dwojaka. W zależności od preferencji i celów można wykorzystać oba rodzaje wina. Należy jednak pamiętać, że zapewnią one zgoła odmienne doznania smakowe. I tak oto białe półwytrawne lub wytrawne wina mogą przynieść pewną kwasowość oraz delikatną owocowość. Tak będzie, jeżeli wykorzystasz niemiecki Riesling lub Gewurztraminer. Tego rodzaju trunki sprawią, że twoja potrawa będzie lekka i smakowita. Sprawdź te owocowe trunki.

Jakie wino do gotowania bigosu? Wina czerwone

Możesz wykorzystać także wino czerwone. W takim przypadku twój bigos stanie się pełniejszy w smaku. Warto pomyśleć w tym kontekście o wytrawnych czerwonych winach. Przykładem trunku, który może urozmaicić smak bigosu, jest francuskie Beaujolais. Podobnego rodzaju alkohole nadadzą odpowiednią głębię twojej potrawie. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie do gotowania włoskiego Chianti. Naturalnie każdorazowo mówimy o winach wytrawnych lub półwytrawnych. Do ciężkiej i słonej potrawy, jaką jest bigos, w żadnym wypadku nie będą pasować wina słodkie.

Jakie wino do gotowania bigosu? Podsumowanie

Znając najważniejsze ogólne zasady, możesz przystąpić do dzieła. Możesz już zacząć kisić kapustę i dusić grzyby oraz przygotować boczek i kiełbasę! Wiesz już, jakie wino do gotowania będzie najlepsze. Pamiętaj – powyższe wskazówki to jedynie drogowskazy. W kwestii wyboru konkretnej butelki trunku liczą się przede wszystkim twoje preferencje. Dolej do twej kulinarnej kompozycji to, czego chcesz. Pamiętaj jedynie o tym, by nie popełnić kardynalnego błędu i nie dodać do bigosu wina słodkiego. To nie będzie współgrać z kwaśnym czy pomidorowym smakiem. Wybierz ulubiony alkohol, gotuj i ciesz się wykwintnym smakiem! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jakie wino do gotowania

Jakie wino do gotowania? Zobacz, na co warto postawić!

Następny artykuł
seyval blanc

Seyval blanc – szczep winorośli, który zaskakuje. Sekrety smaku i aromatu

Zobacz też