Jeżeli jesteś ciekaw, jakie wino do kaczki będzie idealne, czeka na ciebie garść przydatnych porad. Poznaj kluczowe zasady, których warto się trzymać, dobierając alkohol właśnie do tego rodzaju mięsa.
Jakie wino do kaczki? Oczywiście takie, które z jednej strony nie będzie przesadnie dominowało smaku potrawy, a z drugiej strony samo nie da się zdominować. Kaczka to bardzo specyficzne mięso, które wymaga odpowiedniego podejścia. Mowa zarówno o w kwestii gotowania jak i doborze dodatków do dania z kaczki, w tym właśnie winnego trunku. Przekonaj się, o jakich regułach warto pamiętać, decydując się na wybór trunku w tym przypadku.
Jakie wino do drobiu, a jakie wino do kaczki?
Obiegowa opinia głosi, że do dań z drobiu powinno się podawać wino białe. To w istocie prawda, ale można rzec – nie cała. Fundamentalna zasada związana z łączeniem trunku z jakimikolwiek potrawami dotyczy takiego dobierania go do potrawy, by smaki nie gryzły się ze sobą. Winne czerwone trunki pasują lepiej do wyrazistych bądź tłustych potraw. To np. dania z czerwonego mięsa i choćby grzyby. Z kolei białe lepiej współgrają z daniami o delikatnym smaku. Zaliczają się do nich dania rybne czy owoce morza.
Jakie wino do konkretnego rodzaju mięsa?
Do delikatnych typów potraw zalicza się także białe mięso, czyli drób. Jednak do wina białego nie pasuje każdy rodzaj drobiu. Z pewnością pasują do niego mięso kurczaka czy indyka, które są subtelne tak w smaku jak i w teksturze. Z kolei kaczka to mięso zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku. Jest ciemniejsze i ma pełny głęboki smak. W związku z tym ten rodzaj drobiu zdecydowanie lepiej współgra z winem czerwonym, które jest równie intensywne w odczuciu, co mięso kaczki.
Pytanie o typ czerwonego wina
Jakie dokładnie czerwone wino będzie się nadawać najlepiej do tego rodzaju mięsa? Powinien to być typ, który dobrze będzie podkreślał intensywny i głęboki smak kaczki. Tym samym powinieneś zapomnieć o winach słodkich, a także półsłodkich. Mocny i w pewnej mierze nieco żelazisty smak kaczki nie będzie dobrze korespondował ze słodkością czerwonych winogron.
Jakie czerwone wino do kaczki, a jakie do gęsi?
Najlepsze w przypadku tego rodzaju mięsa będzie wytrawne wino czerwone. Warto jednak poszukiwać przy tym napitków relatywnie lekkich, aby nie podbijać przesadnie uczucia ciężkości przy posiłku. Najlepsze więc będzie delikatne wytrawne czerwone. Sprawi, że smak kaczki zostanie należycie uwypuklony, a zarazem całość stworzy wyważoną kompozycję.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku gęsi. Gęsina jest jeszcze bardziej tłusta i wyrazista. W związku z tym warto do niej dobierać wina również wytrawne, jednak o większym poziomie kwasowości. Owe kwaśne aromaty i smaki będą w tym przypadku skutecznie przełamywać smak gęsi. W przypadku kaczki nie tyle należy jej smak kontrować, co raczej uzupełniać lekką wytrawnością czerwonego trunku.
Różne warianty, które masz do wyboru
Wiesz już jakie wino do kaczki wybrać, gdy szukasz czerwonego. Możesz także pokusić się o dobór trunku pod określony typ dania. Wybór ten może mieć związek z dodatkami do kaczki, na które się zdecydujesz.
- Jeżeli podajesz mięso kaczki w towarzystwie owoców (na przykład jabłek i brzoskwiń), możesz poszukać jako odpowiedniego dodatku wina, które będzie prezentować sobą pewne nuty owocowe. Będą one dobrze odpowiadać na walory smakowe dodatków.
- Jeżeli zaś decydujesz się na serwowanie mięsa z kaczki bez dodatków, warto postawić na trunki lekkie. Uwidaczniać się w nich mogą na przykład nuty ziołowe. Takie lekkie wino dobrze będzie podkreślać walory smakowe kaczego mięsiwa dającego intensywne odczucia.
- Może się też zdarzyć, że zdecydujesz się na zaserwowanie kaczki w wersji bardziej pikantnej. W takim przypadku do pieprzu i innych mocnych przypraw dobrze jest postawić na wino o wyższym poziomie kwasowości. Odpowiednio kwaśny smak będzie odpowiadał na ostrość mięsa.
Dobór trunku – przykłady win czerwonych
Stwierdziliśmy już, że w przypadku kaczki najlepiej sprawdzą się wina czerwone. Odpowiedzmy teraz na pytanie o to, na jakie wina do kaczki warto zwracać uwagę. Przede wszystkim szukaj tych wytrawnych, w których zawartość alkoholu nie jest przesadnie wysoka. Co to oznacza? Alkohol nie powinien stanowić więcej niż 15 procent zawartości trunku.
Szczepem, na który warto zwracać uwagę, jest pinot noir. Winorośle z tej odmiany dają trunki delikatne w smaku, które będą dobrze uzupełniać kacze mięso. To jedno z najbardziej popularnych francuskich win stanowi częsty wybór w przypadku kaczki. Inne możliwości to chociażby merlot czy odmiana shiraz. To także alkohole, których aromat i smak będą dobrze korespondować z treściwością i tłustością kaczego mięsa.
Jakie wino do kaczki jako uzupełnienie smaku?
Czerwone wina dzięki odpowiedniemu poziomowi kwasowości i dużej zawartości tanin dobrze pasują do kaczego mięsa. Lekkie odmiany trunków to tym samym dobre dodatki do mięsa z kaczki. Nie są to napoje, które mogłyby zaburzać smak mięsa. Stanowią odpowiednie połączenie rześkości i wyrazistości.
- W przypadku pinot noir i innych szczepów winnych warto szukać odpowiedniej lekkości, owocowości i kwasowości. Sprawi ona, że danie z kaczki zostanie należycie uzupełnione. Nie będzie załamywać smaku, lecz go harmonijnie wzbogacać.
- Warto pamiętać o tym, by szukać trunków, które są należycie zbalansowane. Nie są za mocne, ale także nie przesadnie delikatne, zwłaszcza jeżeli mówimy o daniu wzbogaconym o intensywny sos lub smażonym.
Jeżeli odnajdziesz trunek o dobrej równowadze walorów smakowych i aromatycznych, sprawisz, że twój obiad będzie pełniejszy i smaczniejszy.
Czy białe wina to zawsze dyskwalifikacja?
Na koniec zapytajmy nieco przewrotnie i wbrew regułom zarysowanym wyżej, czy białe wino zawsze jest wyborem chybionym w przypadku kaczego mięsa. Zazwyczaj tak. Jak zauważono, lekkość białych trunków nie będzie należycie korespondować z tłustą i intensywną kaczą potrawą. Jakie wino do kaczki spośród białych może się jednak sprawdzić?
Pamiętaj, że kluczowe znaczenie przy doborze wina ma nie tyle sucha informacja o jego kolorze, co jego charakterystyka smakowa i aromatyczna. Jeżeli trunek ma odpowiedni poziom kwasowości, może być dobrym dodatkiem do kaczki, nawet jeżeli jest to wino białe. Zazwyczaj rzeczywiście wina białe nie będą wpisywać się w tę charakterystkę, jednak warto mieć na uwadze takie szczepy jak gewurztraminer czy riesling. Mogą być to niezgorsi kompani kaczego mięsa, szczególnie, jeżeli jest ono otoczone owocowymi dodatkami.
Podsumowanie
Jak więc widzisz, kaczka to nietypowe i dość kapryśne mięso. Ten rodzaj drobiu poprzez swoją intensywność potrzebuje trunku intensywnego, lecz nieprzesadnie dominującego. Jeżeli jednak będziesz wiedział, jakie wino do kaczki okaże się odpowiednie, sprawisz że nuty owocowe i kwasowe będą znakomicie uzupełniać ów mięsny posiłek. Sięgnij po pinot noir, merlota lub ewentualnie rieslinga i rozkoszuj się feerią głębokich smaków.