Jakie wino do ryby na Wigilię? Zobacz, jakie wina pasują do wigilijnych ryb, a które z pewnością nie. Poznaj kluczowe zasady dotyczące łączenia wina z rybami.
Wigilia i ogółem święta to czas, kiedy na stołach królują ryby. Niejednokrotnie daniom świątecznym towarzyszy alkohol. Jak jednak właściwie dobrać trunek, by jeszcze bardziej wzbogacić smak znakomitych potraw? Poznaj najważniejsze zasady! Sprawdź, jakie wino do kolacji wigilijnej będzie najlepsze.
Jakie wino do ryby na Wigilię? Karp
Trudno wyobrazić sobie rybę, która kojarzyłaby się ze świętami Bożego Narodzenia bardziej niż karp. To bezsprzecznie symbol polskich świąt. Rokrocznie tysiące i miliony Polaków zaopatrują się właśnie w tę rybę i konsumują ją w Boże Narodzenie, smażąc ją zawczasu. To nieodzowny towarzysz pierogów z kapustą z grzybami. Jakie wino do karpia będzie pasować najlepiej? Przede wszystkim warto zauważyć, że naczelna zasada dotycząca łączenia wina i ryb mówi, że najlepiej pasuje do nich wino białe o pewnym poziomie kwasowości. Takie będą też pasować właśnie do karpia. Z tego względu dobrym wyborem będzie Riesling tudzież Sauvignon Blanc. Warto pomyśleć także o hiszpańskim Albarino. Można podać wytrawne białe wino.
Jakie wino do ryby na Wigilię? Śledź
A jak przedstawia się kwestia śledzia? To także jest ryba, którą spożywa się z wielką ochotą podczas świąt w naszym kraju. Jest to potrawa, do której relatywnie ciężko dobrać właściwe wino. Wiąże się to z faktem, że śledź ma bardzo intensywny i słony smak. Jest też rybą dość tłustą. To by pozornie skłaniało do połączenia go z winem czerwonym (jak tokaj czy Pinot Noir), jednak to z zasady nie współgra najlepiej z rybami. Na co więc postawić? Ewentualnie może się tu sprawdzić sherry lub po prostu wino musujące. Jednak lepszym wyborem będzie po prostu kieliszek mocniejszego trunku.
Jakie wino do ryby na Wigilię? Podsumowanie
Podsumowując krótkie rozważania na temat łączenia wigilijnych ryb z winem, można stwierdzić, że w większości przypadków sprawdzą się wina białe o odpowiednim stopniu kwasowości. Takie jak w przypadku karpia. Śledź, jak już stwierdzono, jest rybą specyficzną. Jednak nikt nie mówi, że wino trzeba przystawiać do każdego trunku. Niemniej jednak, wino białe z pewnością umili konsumpcję wielu ryb podczas świąt! Naturalnie półsłodkie czy słodkie wina do potraw rybnych się nie nadają. Te pozostaw do deseru.