Chcesz właściwie wzbogacić swój obiad? Jesteś ciekaw, jakie wino do pizzy będzie najlepsze? Zapoznaj się z kluczowymi poradami i efektywnie połącz jedno z drugim. Sprawdź, jak wybrać wino do tej włoskiej potrawy.
Pizza to jedno z najbardziej popularnych dań. Z kolei wino to bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych trunków. Nie może więc dziwić, że równie popularne jest łączenie pizzy i wina. Jakie wino do pizzy pasuje najlepiej? To wbrew pozorom nie tak prosty temat. Dowiedz się, o czym należy pamiętać, łącząc te produkty. Spraw, by twój posiłek stał się pełniejszy i lepszy.
Przedstawiamy najważniejsze ogólne reguły dotyczące doboru wina do pizzy. Możesz się także zapoznać z istotnymi poradami pod kątem doboru wina do konkretnych typów tego słynnego włoskiego dania.
Jakie wino do pizzy? Podstawowe kwestie
Pierwsza rzecz, którą należy sobie uświadomić, to fakt, że każda pizza jest inna. Tym samym również wino dobierane pod kątem konkretnej potrawy musi być do niej właściwie dostosowane. Inne wino będzie odpowiednie w przypadku pizzy z mięsem, a inne w przypadku takiej, w której królują warzywa. Innego rodzaju trunek będzie pasować do pizzy serowej, a inny do takiej, na której znajdą się owoce morza. Rodzaj sosu też nie pozostaje tu bez znaczenia.
Sęk bowiem w tym, że każde danie komponuje się lepiej z innym rodzajem wina. Czerwone wino pasuje do czerwonych mięs. Z kolei białe lepiej koresponduje choćby z daniami rybnymi czy niektórymi rodzajami drobiu (takimi jak kurczak czy indyk). Co za tym idzie, również pizza przyozdobiona na odmienne sposoby, będzie lepiej pasować do intensywnego czerwonego wina i lekkiego białego.
Jakie wino do pizzy – kluczowa reguła
Najważniejsza fundamentalna zasada związana z doborem win do potraw opiera się na korespondencji smaków. Jeżeli masz do czynienia z daniem cięższym, gdzie przykładowo dominuje czerwone mięso, warto dobrać do niego czerwone wino. Z kolei jeżeli masz zamiar raczyć podniebienie daniami delikatnymi, o wiele lepiej będzie z nimi korespondować białe wino. Lekkość i aksamitność tych ostatnich potraw będzie przystawać do delikatności i owocowości trunków powstałych z jasnych winogron. Z kolei głębia smaków ciężkich mięs czy tłustość potraw będzie należycie kontrowana przez wino czerwone.
Jakie wino do pizzy? Propozycje
Jakie wino do pizzy będzie więc odpowiednie? Jeżeli poszukujesz wina do delikatnej włoskiej pizzy, takiej jak na przykład najbardziej klasyczna Margherita, powinieneś sięgnąć po subtelne białe wina. Przykładami takich właśnie trunków mogą być chardonnay czy sauvignon blanc. Dobrze sprawdzą się także białe wina niemieckie jak rieslingi czy te powstałe ze szczepu gewurztraminer. Z kolei jeżeli twój gastronomiczny wybór zmierza w stronę pizz bardziej mięsnych, pełnych i tłustych, lepiej będzie pasować do nich wino czerwone. Do takich pizz bardziej pasować będą wina w stylu cabernet sauvignon i innych wytrawnych przykładów winnego trunku.
Jakie wino do pizzy pepperoni?
Rozwińmy zarysowany wyżej temat i przyjrzyjmy się kilku najbardziej popularnym rodzajom pizzy oraz temu, które trunki będą pasować do nich najlepiej. Pierwszy z nich to znana i lubiana pizza pepperoni, o której smaku decyduje oczywiście charakterystyczna, tłusta i lekko pikantna kiełbasa. W połączeniu z sosem pomidorowym i serem tworzy prosty a jednocześnie unikatowy mariaż smaków.
Co ciekawe, inny rodzaj pizzy pepperoni to danie wzbogacone także o ostre papryczki. Zarówno ta wersja jak i wersja podstawowa wymagają wina, które byłoby w stanie nie tylko załagodzić ową pikantność, ale także stanowiłoby swego rodzaju odpowiedź na tłustość dania. Jakie wino do pizzy pepperoni będzie więc odpowiednie? Optymalnym wyborem będzie w tym przypadku wino czerwone, np.:
- pinot noir;
- merlot.
Białe będzie zbyt delikatne i zostanie z miejsca zdominowane przez intensywne smaki pizzy. Najlepiej postawić na czerwone wytrawne lub półwytrawne wina. To właśnie wytrawność będzie stanowić dobrą odpowiedź na charakter tejże potrawy. Słodkie czerwone wina zdecydowanie lepiej sprawdzą się w przypadku deserów.
Zresztą zarysowane tu zasady można zastosować także do innych typów pizz, w których główną rolę odgrywa czerwone mięso. Zamiast pepperoni wolisz szynkę albo nawet wołowinę na cienkim cieście? W takim układzie również dobrze sprawdzą się trunki tętniące czerwoną barwą. Mięso o głębi smaku zawsze będzie do nich dobrze pasować.
Jakie wino do pizzy z owocami morza?
Teraz zapytajmy o to, jakie wino będzie idealne w przypadku pizzy, na której dominującym dodatkiem są owoce morza, czyli innymi słowy frutti di mare. Mowa tu o tym rodzaju włoskiego dania, na którym znaleźć się mogą krewetki czy ostrygi.
Zasada dotycząca placka z owocami morza jest analogiczna, jak choćby przy okazji wyboru wina do samych krewetek czy ostryg. Podobnie jak w przypadku ryb idealnym wyborem będą wina białe. Delikatność smaku krewetek czy innych tego typu dodatków będzie dobrze współgrać z owocowością i nienarzucającą się kwasowością win takich jak sauvignon blanc czy chardonnay. W przypadku tego typu dań można także pokusić się o przystawienie do nich win musujących i pełnych bąbelków czy też owocowego z natury prosecco.
Jakie wino do pizzy serowej?
Wreszcie spójrzmy na ostatni spośród najbardziej rozpoznawalnych i popularnych typów włoskiego dania, by odpowiedzieć, jakie wino do pizzy serowej (określanej z włos. jako quarto fromaggi, czyli cztery sery). Odnaleźć na niej można bowiem mieszanki właśnie czterech różnych serów. Zawsze pojawia się mozzarella, a towarzyszyć jej mogą cheddar, gouda, gorgonzola, ale także sery pleśniowe, parmezan bądź ser feta.
Jakie wino do takiej pizzy?
Ile osób, tyle ulubionych kompozycji pizzy serowej, ale jedna rzecz pozostaje niezmienna – pasować do niej będą zarówno wina białe jak i czerwone. Ta pizza to nietypowy przypadek. Z jednej strony co do zasady jest to danie bardzo tłuste, a tym samym tłustość sera może dobrze korespondować z winem czerwonym. Z drugiej jednak strony oparcie pizzy na lekkim sosie (często jest to crème freche) i dobór delikatnych serów może sprawić, że dobrze sprawdzi się tu wino białe. Kluczem doboru wina powinien być w tym przypadku nie kolor, ale wyraźna kwasowość, która pozwoli przełamać nieco przyciężkawy serowy smak. Sprawdzą się tu więc choćby niemieckie rieslingi.
Wino do pizzy – podsumowanie
Jak widzisz, różne rodzaje pizzy wymagają innego „wsparcia” pod postacią odmiennych win. Wiesz już jakie wino do pizzy wybrać (także w konkretnych przypadkach). Jesteś entuzjastą barwnego i ciekawego łączenia smaków i chcesz wzbogacić swój posiłek? Pamiętaj o zarysowanych wyżej zasadach. Dzięki nim nie uronisz nic ani ze smaku posiłku, ani z walorów zacnego trunku.