Jakie wino do risotto? Przekonaj się, który trunek będzie najlepiej pasować do tej potrawy. Znajdź znakomite wina, które poprawią kulinarne doświadczenie.
Risotto to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. W Italii jest to jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowywania ryżu. Jakie wino do risotto wybrać, aby wzbogacić jego smak? Co zrobić, by podkreślić walory tej delikatnej potrawy? Przekonaj się, jakie wino do jakich potraw warto dobrać. Zobacz, jak odpowiednie dodatki mogą wzbogacić aromat risotto z grzybami lub klasycznego.
Jakie wino do risotto? Białe czy czerwone?
Podstawowe pytanie brzmi – czy do wskazanego dania lepiej będzie pasować wino białe, czy też wino czerwone? Ogólna zasada dotycząca łączenia wina z wszelkimi potrawami mówi, że te bardziej delikatne w smaku lepiej współgrają z winami białymi. Z kolei cięższe potrawy będą lepiej pasować do win czerwonych. Jako że risotto to potrawa lekka, jej smak lepiej połączy się tym samym z winem białym. Podobnie, gdy mówimy o winie dodawanym do potrawy podczas gotowania. W tym przypadku także białe (półwytrawne lub wytrawne) wino będzie lepszym wyborem. Kieliszek Rieslinga czy Chardonnay pomoże twojej potrawie. Niewykluczone jest też Prosecco.
Jakie wino do risotto? Jakie dokładnie wino wybrać?
Jednak na jaki konkretny trunek warto się zdecydować? Warto pamiętać, by odznaczał się on pewną kwasowością oraz wyraźnymi owocowymi nutami. W związku z tym niezłym wyborem będą wina francuskie, oczywiście białe. Oprócz wymienionych wyżej dobrze sprawdzi się klasyczne Sauvignon Blanc. Możesz wypróbować także Pinot Grigio. Oczywiście dobór wina zależy też od tego, co dodajesz do risotto. Czy będą to warzywa, kurczak, parmezan, szafran, boczek, krewetki, inne owoce morza, czy też odrobina sera. Fakt, czy bulion jest mniej lub bardziej kremowy, też ma znaczenie. W zależności od przypadku może być potrzebny bardziej rześki lub bardziej intensywny bukiet.
Jakie wino do risotto? Dodawać do potrawy, czy nie?
Jedna kwestia to alkohol towarzyszący posiłkowi, a inna to alkohol jako składnik potrawy. Czy warto dodawać wiadomy trunek do samego risotto podczas procesu gotowania? Nie jest to konieczne, lecz faktem jest, że wino pogłębia smak tej potrawy. Sprawia, że risotto staje się jeszcze bardziej wyraziste i szlachetne. Z tego też względu jego dodanie do dania podczas przyrządzania warto przemyśleć. Oczywiście pamiętaj, że jego część będzie parować podczas gotowania. Tak czy siak dobre wino oparte na winogronach ze szczepu Cabernet bądź inne może urozmaicić twój posiłek.
Jakie wino do risotto? Podsumowanie
Jak widzisz, wino stanowi istotny element przy przygotowywaniu i konsumowaniu omawianej potrawy. Wybierz to właściwe, to które najbardziej odpowiada twojemu smakowi, a się nie zawiedziesz. Sprawisz, że obiad będzie smakował jeszcze lepiej! Tak jak przy okazji makaronu czy potraw warzywnych, tak przy risotto trunek ten może pomóc.