Jakie wino do deseru? Przekonaj się, jakie wina idealnie komponują się z deserami. Sprawdź, co warto wybrać do ciasta, a co do lodów. Wzbogać swoje posiłki!
Wino kojarzone jest jako naturalne i znakomite uzupełnienie obiadu. Częściej kojarzy się jednak z daniami głównymi. Któż nie kojarzy dobrego mięsiwa z dobrym winem? Tymczasem może ono stanowić także znakomite uzupełnienie deseru. Jak skutecznie łączyć wino i słodkości? Oto metody i zasady dotyczące tego, jakie wino do deseru będzie pasować najlepiej.
Jakie wino do deseru? Podstawowe zasady
Fundamentalna zasada dotycząca łączenia rozmaitej maści posiłków z winem głosi, że te cięższe lepiej pasują do wina czerwonego, zaś lżejsze do wina białego. Znajduje to zastosowanie także w przypadku deserów. Jeżeli mowa jest o deserach opartych o czekoladę, o wiele lepiej będzie do nich pasować pełny smak czerwonego wina. Jeżeli z kolei decydujesz się na deser bardziej śmietanowy, lepsze będzie delikatne białe wino.
Jakie wino do deseru? Wytrawność
W przypadku mięsiwa z zasady stawia się na wina wytrawne i półwytrawne. W przypadku deserów jest zupełnie inaczej. Jak nietrudno się domyślić, wytrawny smak wina nie będzie pasował do tortów czy lodów. Zasada jest prosta – smaki i aromaty muszą ze sobą korespondować. Tym samym, co naturalne, do deserów najlepiej pasować będą wina słodkie. Warto trzymać się zasady, wedle której wino musi być równie słodkie od deseru albo nawet słodsze. Tym samym słodkie wina takie jak Porto będą dobrym wyborem. Na pewno nie kwaśne takie jak Riesling. Nie nada się także musujące Prosecco czy szampan. W tym przypadku należy dobrać wino o odpowiedniej słodyczy i owocowym smaku. Kwasowość nie jest wskazana.
Jakie wino do deseru? Ciasta i lody
Jeżeli serwujesz ciasto czekoladowe, idealnym wyborem będzie słodkie czerwone wino. W przypadku tortu z bitą śmietaną postaw na słodkie lub półsłodkie delikatne wino białe. Podobna reguła obowiązuje w przypadku lodów. Te czekoladowe, orzechowe czy o innych pełnych smakach (jak wiśnia) będą dobrze pasować do win czerwonych. Te lżejsze do win białych. Teraz już wiesz, jakie wino do ciasta bądź lodów warto wybrać. Kieliszek dobrego trunku z pewnością urozmaici twój posiłek.
Jakie wino do deseru? Podsumowanie
Jak widzisz, zasady dotyczące łączenia win z deserami są analogiczne co w przypadku dań głównych. Warto trzymać się naczelnej zasady korespondencji smaków. Dzięki temu sprawisz, że charakter danego dania będzie należycie podkreślony przez alkohol. Dobierz ulubione włoskie, francuskie czy niemieckie wino odpowiadające charakterem twojemu deserowi i ciesz się pysznym posiłkiem.