Jakie wino do mięsa? Przekonaj się, jak we właściwy sposób dobrać wino do różnych potraw mięsnych. Poznaj podstawowe zasady dotyczące łączenia tych produktów.
Cóż równie znakomicie podkreśli smak mięsa jak wino! Jednak jak połączyć jedno z drugim, by uzyskać prawdziwie zadowalający efekt? Poznaj najważniejsze reguły dotyczące łączenia tych produktów gastronomicznych. Dowiedz się, jakie wino do mięsa pasuje najlepiej.
Jakie wino do mięsa? Mięso czerwone
Na początku zadajmy pytanie o to, jakie wina będą pasować najlepiej do mięsa czerwonego. Odpowiedź na to pytanie można określić jako intuicyjną. Wino czerwone najlepiej współgra z mięsem czerwonym. Oznacza to, że tego typu trunek dobrze uzupełni smak wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, czy baraniny. Naturalnie, dobrym wyborem będą wina wytrawne lub półwytrawne. Słony i wyrazisty smak tego typu mięs nie będzie współgrał zbyt dobrze z winem słodkim. Natomiast lekkie czerwone półwytrawne wina podawane do smażonego czy gotowanego czerwonego mięsa lub wędlin (a nawet grzybów) to idealne uzupełnienie kolacji i mocna jakość. Czerwony kolor najbardziej pasuje do takich składników i podkręca ich walory, zwłaszcza w przypadku wołowiny.
Jakie wino do mięsa? Drób
Drób to chude mięso. W związku z tym czerwone wino może przesadnie zdominować jego smak. Tym samym jakie wino do mięsa drobiowego wybrać? W tym przypadku o wiele lepszym wyborem będzie wino białe. Jakie wino do indyka, a jakie do gęsi? Kurczak, indyk czy gęsina będą dobrze korespondować z owocowymi i ożywczymi aromatami tego właśnie typu wina. Owocowość i kwasowość będzie dobrze uzupełniać soczysty smak kurczaka. W tym przypadku również warto postawić na wina wytrawne oraz półwytrawne. Kieliszek takiego właśnie bogatego w walory smakowe trunku warto podać do drobiu. Doskonały kurczak świetnie komponuje się z lekkim białym trunkiem.
Jakie wino do mięsa? Ryby i owoce morza
Ostatnia kategoria mięs, o której warto wspomnieć, to ryby oraz owoce morza. Jakie wino do mięsa będzie pasować w tym przypadku? Sprawa wygląda bardzo podobnie, co w przypadku drobiu. Rozmaite ryby jak tuńczyk, a także krewetki, małże czy inne owoce morza będą dobrze współgrać z owocowymi nutami białego wina. Pewnym wyjątkiem pod tym względem jest tłusty łosoś, który może korespondować dobrze także z winem czerwonym. Taki alkohol zrobi coś dobrego także w przypadku sosów i ostrych przypraw.
Jakie wino do mięsa? Podsumowanie
Rzecz jasna zakreślone powyżej reguły dotyczące łączenia wina i mięsa to jedynie podstawy. Pamiętaj, że każde danie jest inne. Tym samym dobierając wino do konkretnej potrawy, warto mieć na uwadze rozmaite niuanse. Zakreślone wyżej ogólne drogowskazy pozostają jednak niezmienne. Oczywiście najdroższe wina nie zawsze pozwolą osiągnąć szczególny efekt. Czasem zwykły dobry trunek lepiej pomoże sztuce kulinarnej.