Jakie wino do sushi? Poznaj najważniejsze zasady dotyczące łączenia wina z rybami. Przekonaj się, co najlepiej przystawić do sushi, by umiejętnie wzbogacić jego smak.
Sushi to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej. W ostatnich latach zdobywa coraz większą liczbę entuzjastów w naszym kraju. Chcesz wiedzieć, jak w ciekawy sposób urozmaicić smak tej potrawy? Poznaj najważniejsze wskazówki dotyczące tego, jak właściwie łączyć wino i sushi i jakie wino do sushi wybierać.
Jakie wino do sushi? Podstawowe zasady
Ogólna zasada dotycząca łączenia wina i ryb głosi, że do tego rodzaju potraw najlepiej pasuje wino białe. To właśnie ten trunek dobrze uzupełnia delikatny smak ryb. W przypadku sushi należy pamiętać, że nie mówimy tylko o samej rybie. Istotny jest tu dodatek ryżu, a także rozmaitych sosów. Te często mają wyrazisty, a czasem nawet ostry smak. W związku z tym warto pamiętać, by wino przystawione do owych potraw było zarówno delikatne, jak i kontrowało charakterystyczne aromaty.
Do aromatów tych można zaliczyć choćby ostre przyprawy takie jak wasabi czy sos sojowy. Białe wino takie jak Sauvignon Blanc w takim przypadku może okazać się niewystarczające, a jego nuty zbyt delikatne. Lepszym rozwiązaniem może być jednoszczepowe czerwone Pinot Noir. Takie intensywne wino lepiej oprze się smakowi wasabi czy imbiru. A przecież chodzi o to, by różne smaki współgrały ze sobą. By nie dominowała ani surowa ryba, ani określony trunek.
Jakie wino do sushi? Biały wytrawny riesling czy jednak czerwone?
W spełnieniu powyższego celu pomóc może kwasowość i silna owocowość wina. Trunki czerwone to nie jedyna opcja. Takie właśnie cechy zapewnią wina białe, takie jak Riesling, czy Chardonnay. Ich typowy kwaskowaty smak w ciekawy sposób będzie uzupełniał smak sushi. Czy jednak wina białe to aby na pewno jedyna opcja? W istocie nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po wina różowe, a nawet czerwone. Należy jednak pamiętać, by unikać win półsłodkich i tym bardziej słodkich. Te bowiem będą się gryźć ze smakiem sushi. Idealne będą rześkie półwytrawne lub wytrawne wina. To właśnie takie alkohole sprawią, że smak ryżu, ryb i tempury będzie należycie wzbogacony.
Jakie wino do sushi? Wina musujące
Wreszcie warto pamiętać o winach musujących. Czy nadają się dla miłośników sushi? Jak najbardziej. Połączenie wina musującego czy szampana z sushi może się okazać dobrym pomysłem i zapewnić właściwy balans. W tym przypadku również powinieneś zwracać uwagę na kwasowość wina oraz owocowość trunku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do omawianego japońskiego dania przystawić choćby Prosecco. Będzie ono stanowić wartościowe urozmaicenie smaku typowego dla sushi. Węgorz, marynowany imbir, pikantne wasabi, owoce morza, czy inne specjały kuchni japońskiej okażą nowe walory smakowe przy takim rodzaju wina.
Jakie wino do sushi? Podsumowanie
Jak widzisz, jest wiele możliwości łączenia trunku z przedstawianą potrawą. Możesz eksperymentować i łączyć różne elementy wedle własnego uznania. Warto jednak pamiętać, by unikać słodyczy. Rześkość wina w przypadku sushi to fundamentalna zasada. Pamiętaj – to, jakie wino do jakich potraw dobierasz, ma znaczenie! Kieruj się powyższymi zasadami i dobieraj wino do sushi i sashimi. Skomponuj idealne danie. Niech twój posiłek będzie pełen wyjątkowych smaków i aromatów.