Seyval blanc – szczep winorośli, który zaskakuje. Sekrety smaku i aromatu

seyval blanc

Zapamiętaj!

  • Seyval blanc to szczep winorośli, z którego powstaje białe wino, a także wino musujące. 
  • Pochodzi z Francji, ale uprawiany jest przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Holandii oraz Szwajcarii. 
  • Owoce seyval blanc dojrzewają późno, a wino z nich produkowane ma cytrusowe aromaty i dobrze zrównoważoną kwasowość. 
  • Doskonale komponuje się z kuchnią azjatycką, owocami morza oraz makaronami, a także zastępuje inne białe wina, takie jak chardonnay czy sauvignon blanc.

Pochodzenie szczepu seyval blanc

Szczep winorośli seyval blanc został wyhodowany w 1919 roku we Francji, w miejscowości Saint-Vallier. Hodowcy Bertille Seyve i Victor Villard zdecydowali się skrzyżować odmiany seibel 5656 oraz seibel 4986 (znany również jako Rayon d’or). Co ciekawe, z tych samych odmian uzyskano również szczep seyval noir. Nazwa szczepu seyval blanc pochodzi od początkowych liter nazwisk jego twórców.

Gdzie jest uprawiany seyval blanc?

Mimo że Francja jest ojczyzną seyval blanc liczba winnic, w których uprawia się ten szczep, sukcesywnie spada. Jest to spowodowane regulacjami prawnymi, niedopuszczającymi winogron tego gatunku do produkcji jakościowych win. O wiele lepiej sytuacja wygląda za oceanem. 

Seyval blanc uprawiany jest przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. Szczep można spotkać również w winnicach Wielkiej Brytanii, Holandii oraz Szwajcarii. Sporą popularnością cieszy się również w Polsce. Najlepiej rośnie na glebach wapiennych lub gliniastych, a najlepsze warunki do uprawy to ciepłe i suche lata. Odporność na choroby sprawia, że seyval blanc jest łatwy w uprawie i wymaga niewielkiej ilości środków ochrony roślin.

Seyval blanc – czym się charakteryzuje?

Owoce dojrzewają późno, zazwyczaj w połowie września, a wino z seyval blanc charakteryzuje się cytrusowymi aromatami, głównie cytryny, melona oraz świeżego zielonego jabłka. Wino jest harmonijne w smaku, a kwasowość jest dobrze zrównoważona. Jest to wino idealne do picia na co dzień, ale równie dobrze sprawdzi się podczas specjalnych okazji.

Wina mogą dojrzewać w beczkach, ale również nadają się do krótkiego przechowywania w metalowych zbiornikach. Niektóre winnice specjalizują się w produkcji wina musującego, które powstało na bazie tego szczepu.

Wino seyval blanc a jedzenie

Wino seyval blanc świetnie komponuje się z kuchnią azjatycką, owocami morza oraz makaronami. Można go również podawać z łososiem, kurczakiem, czy białą kiełbasą. Z powodzeniem może zastąpić inne białe wina, takie jak chardonnay czy sauvignon blanc.

Seyval blanc to szczep, z którego powstaje bardzo smaczne wino. Mimo że jest to europejska odmiana, to w uprawie przodują kanadyjskie i amerykańskie winnice. Ma orzeźwiający smak, doskonale sprawdzający się podczas letnich, gorących dni. Nuta zielonego jabłka i melona świetnie współgra z lekkimi potrawami kuchni azjatyckiej lub włoskiej. To znakomite wino na co dzień, jak również od święta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Jakie wino do gotowania bigosu

Jakie wino do gotowania bigosu? Dowiedz się, które będzie najlepsze!

Następny artykuł
Jakie wino do steka

Jakie wino do steka? Zobacz, na co warto postawić!

Zobacz też