Cabernet Sauvignon – czym charakteryzuje się ten szczep i jak smakuje wyprodukowane z niego wino? Sprawdź, co warto wiedzieć!

cabernet

Cabernet Sauvignon to najpopularniejsza na świecie odmiana czerwonego wina. Powstaje ze szczepu winorośli o tej samej nazwie. Jego kolebką jest słynny winiarski region Bordeaux. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Wina Cabernet Sauvignon kojarzą nawet osoby, które do tej pory nie miały wielkiej styczności ze sztuką winiarską. Bez wątpienia szczep Cabernet jest doskonale rozpoznawalny na całym świecie. Jego uprawa również obejmuje większość krajów, w których popularne jest winiarstwo. Winorośl świetnie adaptuje się do różnych zmian klimatycznych, nie jest też wymagająca pod względem warunków glebowych. Wino Cabernet ma wiele wcieleń, w zależności od tego, gdzie uprawiane są owocowe do jego produkcji. Zdecydowanie warto oddać się degustacji, żeby poznać wszystkie niuanse tej słynnej odmiany winorośli.

Cabernet Sauvignon – historia pochodzenia

Pomimo długiej historii Cabernet w klasyfikacji uznawany jest za młody szczep. Jego pochodzenie przez wiele lat owiane było tajemnicą, co sprzyjało narastaniu wielu mitów. Nazwa Sauvignon pochodzi od francuskiego słowa sauvage, co oznacza „dziki”. Odnosi się to do dziko rosnącej winorośli. Pierwsze wzmianki o tej odmianie pojawiły się w roku 1783 w notatkach z rejonu Pauillac. Odnaleziono je także w zapiskach księdza Belleta z 1783 roku. To wtedy duchowny zaobserwował szczep „Petit Vidure” na terenie winnicy Cadillac. Nie wiadomo, kiedy dokładnie, kiedy ta nazwa została wyparta przez aktualnie obowiązującą Cabernet Sauvignon. W 1996 roku zespół pod kierownictwem dr Carole Meredith z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wykonał badania z użyciem markerów DNA. Badania wykazały, że szczep Cabernet Sauvignon powstał w wyniku połączenia odmian Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Doszło do tej krzyżówki najprawdopodobniej zupełnym przypadkiem, w XVII wieku. Warto wiedzieć, że początkowo szczep nie był specjalnie popularny. Jego znaczenie wzrosło po upadku Napoleona, a sławę zyskał dopiero w XIX wieku.

Szczep Cabernet – charakterystyka uprawy

Szczep Cabernet Sauvignon uprawiany jest w różnym klimacie, ale od jego warunków zależy możliwość produkcji wina jednoodmianowego lub wykorzystania w kupażu. Dzięki dużej dostępności słońca w Kalifornii w tamtejszych winnicach powstają wina jednoodmianowe. W regionach o mniej pewnej pogodzie, na przykład Bordeaux, winiarze decydują się na odrobinę wcześniejszy zbiór i wykorzystanie owoców do kupażu. Dla szczepu ważniejszy jest klimat niż warunki glebowe. W niesprzyjającej, zimnej pogodzie winorośl może nabrać nieprzyjemnej i niepożądanej przez winiarzy nuty zielonej papryki i trawy. Jest to typowa przypadłość winogron, które nie dojrzały w pełni. Z kolei pod wpływem gorąca owoce mogą przejrzeć i nabrać smaku podsmażane czarnej porzeczki. Charakter winorośli Cabernet Sauvignon określany jest jako spokojny i odporny. Nie sprawia kłopotów w uprawie, jest odporna na zmiany klimatyczne i choroby, szybko się rozmnaża i daje kontrolować.

Regiony uprawy Cabernet Sauvignon

Odmiana Cabernet Sauvignon silnie związana jest z regionem winiarskim Bordeaux. Uprawiana jest także w innych obszarach Francji. We Włoszech pierwsza sadzonka pojawiła się w roku 1820. Na początku XXI wieku Cabernet został dopuszczony do win apelacji DOC oraz IGT, czyli win toskańskich najlepszej klasy. Odmiana Kalifornijska wykształciła własny styl, który ma szerokie grono wielbicieli. W Australii wino Cabernet posiada wyraźnie owocowy aromat z zaskakującymi nutami mięty. W Republice Południowej Afryki szczep stanowi najczęściej sadzoną czerwoną odmianę winorośli. Produkowane są tam zarówno trunki jednoodmianowe, jak i kupaże. Wykształciły one charakterystyczny, niepodrabialny styl. Winogrono odmiany Cabernet Sauvignon uprawiane jest w prawie każdym państwie Ameryki Południowej, między innymi w Chile, Argentynie, Boliwii, Urugwaju, Peru i Brazylii. Produkowane tam wina Cabernet Sauvignon są lżejsze i bardziej owocowe.

Jak smakuje wino Cabernet? 

Smak wina ze szczepu Cabernet Sauvignon jest bardzo charakterystyczny i łatwo rozpoznawalny, nawet dla osób, które nie mają wielkiego doświadczenia w degustacji. Wytrawne wino wyróżnia się intensywnym, rubinowym kolorem i bukietem czerwonych owoców, wśród których szczególnie wyczuwalna jest czarna porzeczka. Posiada także typową, żywiczną nutę. W zależności od klimatu i stopnia dojrzałości, winogrona mogą mieć zróżnicowany aromat. Ujawniają się nuty konfitury wiśniowej, liści porzeczki, czarnych oliwek, a także akcenty mentolowe. Cabernet Sauvignon, podobnie jak na przykład Merlot, to bardzo uniwersalne czerwone wino wytrawne, które zasmakuje prawie każdemu. Charakteryzuje się dobrze zbalansowaną kwasowością i przyjemnym, głębokim smakiem z owocowymi refleksami.

Połączenia kulinarne

Cabernet Sauvignon jest trunkiem o zdecydowanym charakterze, dlatego może przytłaczać delikatne w smaku potrawy. Zwłaszcza młode wino posiada wysoką zawartość tanin. Wraz z procesem dojrzewania wina robi się ono łagodniejsze i bardziej przystępne, jeśli chodzi o połączenia kulinarne. Z czym zatem warto podawać Cabernet Sauvignon? Świetnie smakuje z daniami mięsnymi, zwłaszcza na bazie wołowiny. Doskonale paruje się ze stekami i potrawami z grilla. Wino dobrze komponuje się też w połączeniu z wyborem serów twardych i pleśniowych.

Cabernet Sauvignon to wino, którego po prostu trzeba spróbować. Jest świetne na początek przygody ze sztuką winiarstwa. Na rynku jest tyle odmian, że dogłębne poznanie wszystkich zajmie sporo czasu. Jest to jednak bardzo przyjemne zadanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
alvarinho

Alvarinho – wyjątkowy smak Portugalii w butelce. Sekrety szczepu

Następny artykuł
Jakie wino do kolacji wigilijnej

Jakie wino do kolacji wigilijnej? Sprawdź, co warto wybrać!

Zobacz też