Cabernet sauvignon – czym jest i co je wyróżnia?

Cabernet sauvignon

Czym dokładnie charakteryzuje się cabernet sauvignon? Co wyróżnia te wina? Jak smakują francuskie trunki w tym stylu? Czy tego rodzaju alkohole są produkowane także poza Francją? Poznaj odpowiedzi na te pytania!

Cabernet sauvignon to jedna z najbardziej znanych, popularnych i cenionych odmian winorośli. Swój początek wzięła we Francji, gdzie słynna jest odmiana z Bordeaux. Stamtąd rozprzestrzeniła się jednak na wiele krajów świata. Dziś spotkać ją można w Nowej Zelandii, Australii, Chile, a nawet w Kanadzie czy Libanie. Przez większość dwudziestego wieku cabernet sauvignon był najbardziej popularną odmianą czerwonej winorośli i dopiero pod koniec stulecia ustąpił miejsca merlotowi.

Poznaj najważniejsze informacje o tej odmianie winorośli i kojarzonych z nią winach. Przekonaj się, czym się charakteryzują. Dowiedz się o ich walorach smakowych i aromacie. To czerwone wino wytrawne (nie tylko) które warto sprawdzić.

Cabernet sauvignon – charakterystyka profilu

Mówiąc o podstawowym profilu win związanych z tą odmianą winorośli, należy zauważyć, że odznaczają się one pełną strukturą i bardzo wyraźną kwasowością. To sprawia, że wina typu cabernet sauvignon są z natury długowieczne. Wśród nut aromatycznych i smakowych napotkasz w przypadku tych win czarną porzeczkę, miętę, cydr a nawet nuty przypominające paprykę. Pojawić się mogą także wiśnie czy czarne oliwki. Te ostatnie są wyczuwalne w przypadku winorośli uprawianych w cieplejszym klimacie.

Cabernet sauvignon a kraj pochodzenia

Cabernet sauvignon może także nabierać charakterystycznych cech w zależności od miejsca, z którego pochodzi dana uprawa. Wina rodem z Australii mogą uraczyć odbiorcę nutami przywodzącymi na myśl eukaliptusa, a nawet olejek miętowy. Z czego to wynika? Przede wszystkim z faktu, że winorośle cabernet sauvignon są dość łatwe w uprawie. Krzewy tych winorośli są bardzo odporne na różne niedogodności. Z kolei jagody cabernet sauvignon odznaczają się dość grubą skórką. Pączkują także relatywnie późno. To wszystko sprawia, że szczep ten jest relatywnie odporny na niekorzystne warunki pogodowe, w tym występujące wiosną przymrozki.

Nuty obecne w cabernet sauvignon

Do najważniejszych nut występujących w cabernet sauvignon zaliczyć można wspomniany już wyżej aromat papryki, a także charakterystyczny aromat trawiasty. Za aromat ten odpowiadają pirazyny. To związki chemiczne, które występują przede wszystkim w niedojrzałych owocach. Niektórym konsumentom ten aromat może nie przypaść do gustu, jednak warto pamiętać, że nie stanowi on wady wina. Szczególnie wyraźnym aromatem zielonej papryki cechują się wina z kalifornijskiego Monterey. Z tego też względu czasem określane są jako „warzywa z Monterey”.

Poza tym pojawiać się mogą mięta i eukaliptus. Ich obecność w aromacie win może mieć związek z sąsiedztwem drzew eukaliptusowych przy uprawach. To także aromat, który nie musi przypaść do gustu każdemu odbiorcy trunku. Bez dwóch zdań nie stanowi on jednak wady.

Cabernet sauvignon a style wina

Styl wina zależy w tym przypadku w ogromnej mierze od dojrzałości winogron, gdy zostają one zebrane. Winogrona mniej dojrzałe zawierać będą więcej pirazyn. Tym samym smak będzie uwidaczniał wspomniane wyżej nuty trawiasto-paprykowe. Winogrona zebrane później dadzą wino delikatniejsze, o innej barwie smakowej. Im bardziej dojrzałe wino, tym słodszy smak (aż do nut marmoladowych włącznie).

Co łączy różne odmiany?

Są jednak cechy wspólne dla każdego rodzaju wina ze szczepu cabernet sauvignon. Taką cechą jest choćby aromat i posmak czarnej porzeczki. Towarzyszy on każdemu trunkowi, który swój początek wziął w omawianym szczepie, niezależnie od tego, czy jest półwytrawny czy wytrawny. Starsze wina mogą przy tym przejawiać oryginalne walory smakowe przywodzące na myśl palone cygara bądź cedr, a przecież omawiane tu wino ma predyspozycje do długiego leżakowania w dębowych beczkach.

Z czym można łączyć cabernet sauvignon?

Odpowiedzmy teraz na zgoła odmienne pytanie. Z czym można łączyć cabernet sauvignon? Do jakich kulinarnych mariaży nadaje się ono najlepiej? Zaczniemy od odradzanych kompozycji.

  1. Z pewnością nie powinno się go przystawiać do delikatnych i subtelnych w smaku potraw. Cabernet, które z zasady jest winem dość ciężkim i dominującym w smaku, może zdominować w takim przypadku również dany posiłek, zamiast go należycie uzupełniać. Im wino tego typu jest młodsze, tym większe ma tendencje do dominacji.
  2. Nie powinno się przystawiać cabernet sauvignon do dań bardzo pikantnych. Obecność kapsaicyny w tego typu potrawach sprawia, że w winie z mocą uwidacznia się gorycz. Co więcej, relatywnie duża zawartość alkoholu w cabernet przyczyni się w takim przypadku do wzmocnienia działania kapsaicyny. Mówiąc wprost – pieczenie w ustach będzie jeszcze większe.

Z kolei cabernet dobrze będzie korespondować z daniami bogatymi w pieprz. Wynika to z faktu, że pieprz osłabia odczuwanie tanin w winie. Tym samym dania, które warto połączyć z cabernet sauvignon, to klasyczny steak au poivre (stek z pieprzem) czy też inne mięsiwa panierowane w pieprzu właśnie.

Cabernet sauvignon i Bordeaux

Wspomnieliśmy wcześniej, że swój początek omawiana tu winorośl i wino biorą we francuskim Bordeaux. Tak jest w istocie, aczkolwiek wypada też dodać, że produkowane tu wina cabernet sauvignon to często tak zwane kupaże, czyli mieszanki. Obecnie najczęściej są to połączenia cabernet sauvignon z cabernet franc i merlotem. W dawniejszych czasach omawiane tu wino mieszano w Bordeaux z odmianą syrah.

Skąd takie podejście? W dużej mierze wiązało się to z warunkami pogodowymi, jakie niegdyś występowały w Bordeaux i niejednokrotnie zagrażały przyszłości uprawianych winorośli. Sadzono tam więc różne odmiany, a następnie poddawano je kupażowaniu. Po pewnym czasie spostrzeżono, że mieszanki nie tylko nie smakują gorzej, ale w istocie jakość takiego wina jest nawet lepsza. Tym samym pozostano przy tej praktyce.

Cabernet sauvignon a Włochy

Warto także wspomnieć o innym znaczącym regionie, w którym uprawiane są omawiane tu winorośle. Są to Włochy. Choć wino cabernet kojarzy się przede wszystkim z Francją, można je spotkać także na Półwyspie Apenińskim. Szczep ten pojawił się we Włoszech już w XIX wieku. Co ciekawe, początkowo spoglądano na niego nieufnie. Tamtejsi winiarze obawiali się, że będzie zagrożeniem dla win miejscowych. Z biegiem lat otrzymał status akceptowanego wina, które często pojawia się dziś we włoskich kupażach.

Cabernet sauvignon w Toskanii

Warto także wspomnieć o znaczeniu omawianego tu szczepu w winiarstwie w Toskanii. Mowa tu o sytuacji z lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku, kiedy to w regionie Chianti wprowadzono restrykcyjne regulacje, które utrzymywały się przez blisko dwadzieścia lat. Stanowiły one, że wina tego typu musiały zawierać określony procent danych typów winorośli. Wielu winiarzy twierdziło, że restrykcje ich ograniczają i nie pozwalają produkować wina lepszej jakości. Tym samym niejako „zastępczo” zaczęto używać w wielu winach cabarnet sauvignon.

Cabernet sauvignon – podsumowanie

Omawiany tu styl wina to gwarancja wyrazistego głębokiego smaku. Wina czerwone w tym typie mogą (w zależności od rodzaju i miejsca upraw winorośli) zagwarantować odbiorcy różnorodne doznania smakowe. To bez dwóch zdań propozycja dla osób ceniących sobie wina oferujące bogactwo doznań. Zarazem jest to bez wątpienia jedno z ważniejszych win na dzisiejszej winiarskiej mapie świata i jedno z ważniejszych win dla Francji, obok takich szczepów jak pinot noir czy sauvignon blanc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
furmint

Furmint – słynny węgierski szczep winorośli

Następny artykuł
chardonnay

Chardonnay – czym jest? Poznaj jego najważniejsze cechy!

Zobacz też